Duologue на Алфредо Родригес и Педрито Мартинес - запомняща се среща на двама сърцати и виртуозни музиканти

Duologue на Алфредо Родригес и Педрито Мартинес - запомняща се среща на двама сърцати и виртуозни музиканти

Те са кубинци, и двамата са родени в Хавана, но се запознават едва преди няколко години на Джаз фестивала в Монтрьо, въпреки че Алфредо Родригес и Педрито Мартинес са чували един за друг и преди срещата си в Швейцария. За първи път двамата работят заедно по проекта на Алфредо The Invasion Parade от 2014 г., а след това им се отваря възможност да свирят на живо в дуо. Тогава става ясно, че е само въпрос на време тяхната химия на сцената да бъде документирана чрез звукозаписна сесия. Така преди броени дни се появи дуетният им албум – Duologue.

Пианистът Алфредо Родригес и перкусионистът Педрито Мартинес имат сходна съдба. Първи Педрито си проправя път към САЩ през 1998 г., а Алфредо прави това през 2009 г., когато под крилото си го взима не кой да е, а самият Куинси Джоунс, превърнал се в негов ментор. И Алфредо, и Педрито успяват да изградят успешни кариери извън родината си. Перкусионистът се превръща в уважаван лидер, а биографията му включва сътрудничества с имена като Пакито Де‘Ривера, Стинг, Пол Саймън и Уинтън Марсалис. Алфредо от своя страна успява да привлече вниманието още с дебюта си от 2012 г. Sounds of Space, а три години след това получава първата си номинация за „Грами“. Сега Алфредо Родригес и Педрито Мартинес се събраха за съвместен албум.

Duologue е запомняща се среща на двама сърцати и виртуозни музиканти, които общуват с лекота, водени от споделената любов към музиката. За творческия процес Педрито Мартинес разказва, че Алфредо му е пращал мелодиите, а той е добавял текстовете и перкусиите. Педрито твърди, че всичко това се е случвало с лекота, защото мелодиите на Алфредо са грабващи и едновременно с това – дълбоки. Сред подбора на материала правят впечатление прочитът на темата от видео играта Super Mario Bros. 3 и версията на Thriller – големият хит на Майкъл Джаксън (тук присъствието на Куинси Джоунс като копродуцент осезаемо се усеща).

Алфредо Родригес и Педрито Мартинес създават Duologue с идеята проектът да достигне до разнородна публика, преодолявайки именно чрез музиката преградите, които ние самите често изграждаме. „Надяваме се музиката ни да събира хората заедно.“ – казва Алфредо Родригес. В подкрепа на това се е получил албум, който съчетава корените на музикантите и същевременно звучи модерно, а отвореният и смислен диалог между двамата може само да ни накара да поискаме да общуваме толкова пълноценно не само в музиката, но и в живота.

Дата на издаване: 1 февруари 2019 г. от Mack Avenue Records