Дръзки и поетични версии на песните на Били Холидей в посветения й от Касандра Уилсън импресионистичен албум Coming Forth by Day

Дръзки и поетични версии на песните на Били Холидей в посветения й от Касандра Уилсън импресионистичен албум Coming Forth by Day

Новият албум на една от най-смелите и иновативни съвременни джаз певици Касандра Уилсън е посветен на Били Холидей и се появява на музикалния пазар днес – в деня, когато отбелязваме 100 години от рождението на Лейди Дей. Coming Forth by Day бе сред най-дългоочакваните албуми и събития, посветени на Били Холидей.

И след като внимателно човек изслуша класическите джаз теми, изпълнени от Касандра Уилсън и познати ни някога от Били Холидей, осъзнава, че става дума за създадени наново, почти авторски творби. Различни, фундаментално променени, дръзки, неузнаваеми, дори на места малко психеделични, но много поетични – така звучат песните, разработени от Касандра Уилсън в новия й албум.

И как от един класически, познат до най-малкия детайл, джаз материал се е получил един толкова флуиден, новаторски, импресионистичен албум? Отговор до някаква степен дава самата Касандра Уилсън: „Нямах търпение да навлезна навътре в този материал, да го измисля отново, да направя нещо лудо и неочаквано с него. Аз съм от този тип певици, които наистина се влияят от емоционалната същност на песента. Опитвам се да пренебрегна всички клишета и да стигна точно до сърцето на една песен.”

Това, разбира се, е дълъг процес, който се основава на огромния музикален опит и дълбоката интуиция на Касандра Уилсън. Тя има смелостта да разгради класическата хармония на познатите стари песни, да ги разпадне на най-малкия им детайл и после отново да ги изгради поетично, вдъхновено, неочаквано, модерно и провокативно, запазвайки най-важното – душата им.

Албумът безспорно е вдъхновен от музиката на Били Холидей, но и от нейната непокорна природа. Непокорна и непредвидима е и самата Касандра Уилсън. Тя, естествено, е наясно, че в джаза всяка имитация е нелепа, затова напълно е избягала от стила или маниера на пеене на Били Холидей. И признава: „Мисля, че Били Холидей е началото на вокалната джаз музика. Нейното фразиране е близо до говоренето, тя притежава суинг, който умее да движи заедно с инструментите. Тя знае много добре своето място в музиката. Тя разказва истории.”

Но Касандра Уилсън не разказва историите на Били Холидей, тя променя смисъла и разказва своите истории чрез музиката на Лейди Дей. Тя превръща песните на Били в метафори. Претворява ги. И най-важното – блусът на Касандра Уилсън не е тъга или ридание. Блусът на Касандра Уилсън е мечтаене, потапяне в един наново измислен поетичен свят с китари, отнасящи те звуци, съноподобни състояния и...глас, който омагьосва.

Дата на издаване: 7 април 2015 г. от Sony/„Вирджиния рекърдс“

  • Песни от Coming Forth by Day слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ в деня на световната премиера на албума – деня, когато отбелязваме 100 години от рождението на Били Холидей. Целия албум представяме в следващото издание на Singin’ & Swingin’.
  • Какво разказват за създаването на проекта Касандра Уилсън и продуцентът Ник Лони, който през годините е работил с Ник Кейв и The Bad Seeds, можете да откриете на сайта ни тук.