Докосваме се до музикалната еволюция на големия органист д-р Лони Смит в новия му албум Evolution

Докосваме се до музикалната еволюция на големия органист д-р Лони Смит в новия му албум Evolution

Evolution - новият албум на майстора на Hammond B-3 органа д-р Лони Смит, бележи завръщането на легендарния музикант в семейството на компанията Blue Note Records 45 години по-късно. Първите му записи за лейбъла са през 1967 г., когато участва в албума на Лу Доналдсън Alligator Boogaloo. След още две заглавия от дискографията на саксофониста Смит подписва свой собствен договор с Blue Note, а дебютът му за компанията е с проекта Think! от 1968 г. Следват още 4 албума, които днес се смятат за соул-джаз класики, след което Смит поема по друг път. Той добавя „д-р“ към името си и започва да носи превърналия се в емблематичен за него сикхски тюрбан, но причините не са религиозни, а изцяло концептуални и въпрос на стил.

Албумът Evolution е продуциран от директора на Blue Note Records Дон Уас. Като специални гости се включват пианистът Робърт Гласпър и саксофонистът Джо Ловано. Органът на д-р Лони Смит и пианото на Робърт Гласпър се допълват и комуникират великолепно още в първата композиция Play It Back. Джо Ловано свири в две от изпълненията, като едното от тях е нова версия на класиката Afrodesia. Така се нарича и албумът на д-р Лони Смит от 1975 г., с който Ловано прави звукозаписния си дебют като студиен музикант.

В Evolution преобладава оригиналният материал. Повечето от пиесите са написани от д-р Лони Смит, а две от тях са интерпретации – едната на известната тема на Телониъс Монк - Straight No Chaser, а другата е нов прочит на джазовия стандарт на Хамърстайн и Роджърс My Favorite Things.

Новият албум на д-р Лони Смит е записан с увереност и мъдрост, натрупани с дългогодишния опит. В Evolution големият органист вплита нюанси от своята 50-годишна кариера, давайки ни възможност да се докоснем до една истинска музикална еволюция.

Дата на издаване: 29 януари 2016 г. от Blue Note Records

  • Записи от Evolution представяме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.