Добри изпълнения от добър биг бенд във време, когато поддържането на големи оркестри е трудно: Caravan на John La Barbera Big Band

Добри изпълнения от добър биг бенд във време, когато поддържането на големи оркестри е трудно: Caravan на John La Barbera Big Band

„Добри аранжименти, добър бенд, добри изпълнения“ – тази, на пръв поглед семпла оценка от живата легенда Хорас Силвър, всъщност е чудесен атестат за John La Barbera Big Band. Великолепно суингиращият съвременен оркестър е създаден по модела на Woody Herman Big Band, както и на Buddy Rich Big Band, за който Джон е аранжирал в продължение на 15 години. Като истински италианец, при това от Сицилия, Джон Ла Барбера е включил в бенда двамата си братя – Пат Ла Барбера (тенор и сопран саксофони) и Джо Ла Барбера (барабани).

След On the Wild Side и Fantazm, Caravan е третият албум на бенда. Той включва пиеси от Кени Барън, Маккой Тайнър, както и от бендлидера Джон Ла Барбера, но безспорното постижение в албума е титулната пиеса от Хуан Тизол и Дюк Елингтън. Картината няма да е пълна, ако не споменем солистите Пат ла Барбера (саксофони), Клей Дженкинс (тромпет), Ерик Хюз, Раян Дрегън (тромбони) и други.

Във времена, когато поддържането на биг бенд е лукс, John La Barbera Big Band жъне успехи на много фронтове – неотдавна оркестърът завърши продължително турне в Япония, а дебютният албум на бенда On the Wild Side беше номиниран за награда „Грами“.

Дата на издаване: 21 януари 2014 г. от Jazz Compass

  • Caravan на John La Barbera Big Band звучи от днес в програмата на Джаз ФМ и е специален акцент на All-Time Jazz Masters.

X