Джон Пицарели с трети албум, посветен на Нат Кинг Коул. Поводът е век от рождението на Краля

Джон Пицарели с трети албум, посветен на Нат Кинг Коул. Поводът е век от рождението на Краля

На 17 март тази година се навършва век от рождението на Нат Кинг Коул и тържествата по този повод вече започнаха: концерти, книги, филми, албуми. Сред най-забележителните продукции, честващи годишнината, е новият албум на китариста, певец и композитор Джон Пицарели. Той реализира албум със закачливото заглавие For Centennial Reasons. Тук има игра на думи и препратка към прочутата джаз класика For Sentimental Reasons, изпълнявана някога от Нат Кинг Коул и с думата на английски език за „стогодишнина“ - centennial.

Американският китарист и певец Джон Пицарели, син на прочутия музикант в близкото минало Бъки Пицарели, винаги се е вълнувал от творчеството и личността на Нат Кинг Коул. Работил е с неговата дъщеря Натали Коул, познавал е съпругата му, а също така колаборира с брат му - Фреди Коул, който също е пианист и певец. Джон Пицарели признава, че Нат Коул е причината той да е това, което е. Ако се загледаме назад във времето, ще видим, че този албум е третият в дискографията на Джон Пицарели, посветен на Нат Кинг Коул. Той се утвърждава като певец и китарист с първия си проект, посветен на Краля Dear, Mr Cole от 1994 г. Още тогава той отдава своята почит и благодарност към творчеството на легендарния певец. През 1999 г. Пицарели записва нещо като продължение на тази продукция - P. S. Mr. Cole, отново с песни на Коул, интерпретирани вдъхновено от Пицарели.

Тази година американецът с италиански произход реализира третия поред в дискографията си албум, посветен на легендарния Нат Коул, наречен For Centennial Reasons. В него са включени интерпретации на песни като WhenI Fall In Love, The Very Thought Of You, Body and Soul. Тук могат да се чуят и две авторски композиции, вдъхновени от стила на Коул. Едната е Nat King Cool, която е препратка към първите години в кариерата на Нат като инструменталист, знае се, че е бил брилянтен пианист. Втората пиеса е дует на Пицарели с неговата жена Джесика Моласки и се нарича A Hundred Years From Now.

Дата на издаване: 8 февруари 2019 г. от Ghostlight Records