Джими Хийт ни завеща мъдрост и музикална топлина в последния си албум Love Letter

Джими Хийт ни завеща мъдрост и музикална топлина в последния си албум Love Letter

На 17 юли Verve издаде посмъртно новия албум на саксофониста Джими Хийт, наречен Love Letter. Работата по продукцията е завършена месец преди Хийт да почине на 93-годишна възраст през януари тази година. Кариерата на легендарния музикант, чийто прякор беше Little Bird, продължи над 7 десетилетия, време, в което Хийт не спираше да свири, да пише музика, да предава своите познания на по-младите си колеги и да ги подкрепя. Саксофонистът е автор на повече от 100 композиции, голяма част от които са се превърнали в джаз стандарти, изпълнявани през годините от Майлс Дейвис, Арт Фармър, Кларк Тери, Дизи Гилеспи, Ахмад Джамал, Рей Чарлс и мн. др.

В Love Letter Джими Хийт записва 8 добре подбрани балади и ги изпълнява заедно с музиканти като пианиста Кени Барън, басиста Дейвид Уонг и барабаниста Луис Неш. В пиесата La Mesha участва тромпетистът Уинтън Марсалис, а в Inside Your Heart свири китаристът Ръсел Малоун. В диска гостуват две от големите звезди на съвременния вокален джаз – Грегъри Портър и Сесил Маклорин Салвант. Сесил се включва блестящо в интерпретацията на песента Left Alone по текст на Били Холидей и музика на Мал Уолдрон, а кадифеният баритон на Грегъри Портър привнася изискан уют във версията на Don’t Misunderstand.

Като мъдро и красиво обяснение в любов към музиката звучи Love Letter на Джими Хийт. Албумът е удоволствие за слушане от първата до последната композиция - осем балади за тихи, интимни моменти, даващи ни възможност да преживеем тези мигове по нов начин, наслаждавайки се на музикално майсторство и топлина.

Дата на издаване: 17 юли 2020 г. от Verve