Джеймс Франсис - едно от най-нашумелите имена в джаз музиката в момента, с дебютен албум

Джеймс Франсис - едно от най-нашумелите имена в джаз музиката в момента, с дебютен албум

Талантът на 23-годишния пианист Джеймс Франсис бързо го превърна в едно от най-нашумелите имена в джаза в момента. Музикантът е свирил с артисти като Пат Матини, Джеф „Тейн“ Уотс, Крис Потър, Стефон Харис и др., а в края на октомври се присъедини към семейството на Blue Note Records, за да допринесе за каталога на престижния лейбъл с дебютния си албум Flight.

Наскоро Пат Матини обяви, че поставя начало на нов проект Pat Metheny Side Eye, който определя като обособяване на нова среда за свирене, която ще бъде нещо като платформа за сътрудничество с по-млади музиканти. В първото издание на Pat Metheny Side Eye ще участват Джеймс Франсис и барабаниста Нейт Смит, група, с която големият китарист ще концертира следващата пролет в САЩ. През февруари очакваме новия албум на саксофониста Крис Потър Circuits, в който свирят Джеймс Франсис и Ерик Харланд, така че очевидно предстои все по-често да чуваме името на пианиста и то свързано със смислени и любопитни нови проекти.

Flight е важна стъпка в кариерата на родения в Хюстън музикант, който през последните години живее в Ню Йорк. В своя дебют Франсис представя таланта си на инструменталист, композитор и бендлидер, съчетавайки разнообразните си влияния, простиращи се от джаз през хип-хоп до R&B. Продуцент на диска е басистът Дерик Ходж, а записите са направени с участието на саксофониста Крис Потър, китариста Майк Морено, вибрафониста Джоел Рос, басиста Бърнис Травис II, барабанистите Джеръми Дътън и Майк Мичъл, а така също и вокалистите Йеба, Крис Търнър и Кейт Келси–Съг.

Джеймс Франсис споделя, че е искал да създаде албум „със собствена звукова идентичност“ и в голяма степен е успял, смесвайки акустичен с електронен звук. Проектът има своя динамика и атмосфера, а Франсис - усет към хубавите мелодии. Все още му предстои да намери баланса между желанието за изява и експеримент, но това лесно може да бъде отдадено на младостта и липсата на дългогодишен опит. „Този албум е за всеки.“ – казва Франсис и е напълно прав. Всеки, чул музиката във Flight, може да открие по нещо за себе си, което да го провокира да продължи да следи с интерес кариерата на пианиста.

Дата на издаване: 19 октомври 2018 г. от Blue Note Records