Джазът среща класическата музика в Jazz & The Philharmonic с Боби Макферин, Чик Къриа, Дейв Грусин и Терънс Бланчард

Джазът среща класическата музика в Jazz & The Philharmonic с Боби Макферин, Чик Къриа, Дейв Грусин и Терънс Бланчард

През юли 1944 г. джазовият ентусиаст и впоследствие легендарен импресарио Норман Гранц решил да организира джазов концерт във филхармоничната зала на Лос Анджелис. По този начин той се надявал да разшири джазовата аудитория. Поръчал и афиш в този смисъл. Печатарят обаче намерил, че заглавието е доста дълго, и чисто и просто написал: „Джаз във Филхармонията“.

През следващите 40 години Норман Гранц не само „извадил“ джаза от клубовете и го „качил“ на сцените на филхармоничните зали, но успял да превърне Jazz at the Philharmonic в институция. Джазовите формации от типа All Stars се превърнали в желани гости по световните сцени. Джазмени от класата на Луис Армстронг, Лайнъл Хемптън, Рой Елдридж, Оскар Питърсън и много други импровизирали за удоволствие на ентусиазираната публика.

През 2013 г. известния продуцент Лари Роузен (познаваме го от съвместната му работа с пианиста Дейв Грусин) реализира на сцената на Университета в Маями сходен в концептуално отношение концерт, излъчен в мрежата на американската национална телевизия PBS. Явно за да избегне усложнения, свързани с авторските права (Jazz at the Philharmonic е запазена марка на Норман Гранц), Роузен хитро променя една-единствена буква, поставяйки заглавието Jazz And the Philharmonic. В концерта участват носителите на „Грами“ джазмени – вокалистът Боби Макферин, виртуозният пианист Чик Къриа, пианистът Дейв Грусин и тромпетистът Терънс Бланшард, както и цигуларят Марк О’ Конър, оперната звезда от сцената на „Метрополитън опера“ Ерик Оуенс, а също и хореографът Дезмънд Ричардсън и директорът на училището YoungArts Шели Бърг. Музикалната си подкрепа дава Оркестърът на Институт „Хенри Манчини“, ръководен от Скот Флавин.

Дата на издаване: 25 февруари 2014 г. от OKeh

  • Музикални акценти от албума слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“, а в продължение на един час в неговата компания ще сме довечера в All-Time Jazz Masters