Джаз стандарти, записани с вкус и свеж подход в Twio - новия албум на саксофониста Уолтър Смит III

Джаз стандарти, записани с вкус и свеж подход в Twio - новия албум на саксофониста Уолтър Смит III

В началото на миналия месец саксофонистът Уолтър Смит III, работил с имена като Рой Хейнс, Терънс Бланчард, Джо Ловано, Крисчън Скот, Амброуз Акинмусире и мн. др., издаде своя пети албум като лидер. Той се спира на забавното заглавие Twio, което успя да предизвика учудване у мнозина как точно трябва да се произнася. Всъщност не името е толкова важно в случая, а фактът, че в албума звучи хубава музика, записана с много вкус, усет и талант.

Twio съдържа 9 композиции, сред които основно са джаз класики и стандарти, написани от Телониъс Монк, Уейн Шортър, Джером Кърн и др. Финалната пиеса Contrafact е единствената оригинална тема в диска и е базирана на Like Someone in Love. Уолтър Смит III записва материала в трио с басиста Хариш Рагаван и барабаниста Ерик Харланд. Специални гости са две имена, които имат статута на музикални герои за Уолтър – басистът Крисчън Макбрайд и саксофонистът Джошуа Редман. Смит казва, че е отраснал, слушайки Макбрайд и си е мечтаел да свири с него някой ден. Мечтата вече отдавна е осъществена и то многократно, а този опит кара саксофонистът да определи Крисчън като най-музикалния басист, с когото някога е работил. Според Уолтър Макбрайд е допринесъл с енергия и индивидуалност за създаването на албума Twio. Другият специален гост в проекта - Джошуа Редман, продължава да бъде огромно вдъхновение за Уолтър Смит III. Той разказва, че го слуша от години и е бил обсебен от музиката му. Също така споделя, че никога не е вярвал, че ще попадне в ситуация, в която да прекарат определено време заедно и да свири с него.

Ето че за записите на Twio Уолтър Смит III не само успява да събере великолепни музиканти, но подбира и чудесен материал. Подходът му към известните теми е свеж и интелигентен, мекият тон на саксофона му създава усещане за уют и топлина, а общуването между музикантите се случва в атмосфера на свързаност, удоволствие и забавление. Джазовата 2018 г. започва вълнуващо и Twio на Уолтър Смит III допринася за това.

Дата на издаване: 9 февруари 2018 г. от Walter Smith III