Джаз стандарти като нови песни – Скот Хамилтън и Карин Крог описват живота си в The Best Things in Life

Джаз стандарти като нови песни – Скот Хамилтън и Карин Крог описват живота си в The Best Things in Life

Разказ за живота, споделяне на преживяване, вникване в момента, в който сме със своята история от миналото и мечти за бъдещето – духът на Били Холидей е в основата на съвместния албум The Best Things in Life на двама прочути музиканти – американския саксофонист Скот Хамилтън и норвежката певица Карин Крог. Роден от концертна програма, посветена на вековния юбилей от рождението на легендата, албумът разширява хоризонтите на нейния репертоар с още пиеси от американската музикална традиция. И въпреки това Лейди Дей присъства във всяка една от тях, защото подходът на Хамилтън и Крог е към оригиналност и лична интерпретация на познатото и любимото.

И за Скот Хамилтън, и за Карин Крог музиката е част от семейната традиция – той е пленен от джаза, който баща му колекционира на плочи, а тя е праправнучка на видния композитор и изследовател на норвежката фолклорна песен Андерс Хейердал. Те са представители на различни поколения – днес Карин Крог е на 78 години, а Скот Хамилтън – на 61, но и двамата започват своите кариери като музиканти от млади. Той е на 16 години, когато по-сериозно започва да свири на саксофон и съвсем скоро намира подкрепата на Рой Елдридж, проправил му пътя към първите големи сътрудничества с Анита О’Дей, Ханк Джоунс и Бени Гудман. Карин Крог също започва да пее от тийнеджър и 18-годишна има първия си сериозен джаз ангажимент. През годините те си сътрудничат с много прочути музиканти: той – с Уди Хърман, Тони Бенет, Джери Мълиган, Роузмари Клууни, тя – със саксофонистите Декстър Гордън и Арчи Шеп (САЩ), Джон Сърман (Великобритания) и Ян Гарбарек (Норвегия), а също и с тромпетиста, барабанист и бендлидер Дон Елис, както и с басиста Арилд Андерсен (с когото работи и норвежката певица от български произход Радка Тонефф).

И макар през 1994 г. да става първата норвежка изпълнителка с албум за Verve (Jubilee събира най-доброто от последните три десетилетия от нейното творчество) и въпреки огромния си талант и възможност да пее джаз, блус и експериментална музика, Карин Крог като цяло остава позната само в своята родина. До появата на албума The Best Things in Life.

Студийната продукция е продължение на международен концертен проект, който двамата посвещават на Били Холидей в годината, в която се навърши век от нейното рождение. Музикалният завет на Лейди Дей е тук – музиката да е лична, да споделя преживявания и чувства, да е конкретно разположена в момента и да ни представя каквито сме – с нашите минали преживявания и желания в стремеж към бъдещето. Затова и първоначалната идея в проекта да бъдат интерпретирани песните, направени популярни от Били Холидей, търпи това развитие в посока на разтваряне на границите към американската музикална традиция въобще.

С характерно фразиране и стил на пеене, Карин Крог е разказвач на истории, в които солата на Скот Хамилтън са инструменталните пояснения на чутото с думи. В други моменти кратките саксофонни реплики по време на вокалите са щрихи, които със замаха на четката допълват основните образи. Визуалната музика, която двамата създават, е категорично тяхна – джаз стандартите са всичко друго, но не и стандартни. В оформянето на тази нетипична и толкова хубава атмосфера участват още басистът Ханс Бакенрот и пианистът Ян Лундгрен от Швеция и барабанистът от Дания Кристиан Лет.

В Best Things in Life има две инструментални изпълнения на Скот Хамилтън, както и две вокализи, подготвени от Карин Крог. Тя разказва, че през 50-те е започнала да разучава вокализна версия на Don’t Get Scared по солата на Стан Гец и Ларс Гълин с текст на Джон Хендрикс. След концерт в Осло тенорсаксофонистът Лъки Томпсън гостува в дома на Карин заедно със свои приятели. Тя изпява версията на King Pleasure и обяснява, че има трудности с разбирането на някои от думите. Лъки Томпсън вади лист и написва текста – домакинята дори не подозира, че той свири в записа! Другата вокализна песен в албума също има интересна история. По време на подготовката на програмата Карин Крог разказва на Скот Хамилтън, че знае версия на Sometimes I’m Happy с текст по солото на Лестър Йънг. Той е чувал за нея и предлага да направят вокализа по бас солото на Слем Стюарт. Карин посяга към краткосвирещата плоча с този запис, която има в колекцията си, заедно със саксофониста Джон Сърман (в няколко от чиито албума тя участва през годините) вадят солото и пишат текст към него. Почитател на Стюарт, басистът Ханс Бакенрот транскрибира солото и го свири към новия текст.

Голямата история се създава от много малки, но значими лични истории. Съдържащият това знание албум The Best Things in Life на Скот Хамилтън и Карин Крог основателно вече е част от историята на джаз музиката.

Дата на издаване: 8 януари 2016 г. от Stunt Records

  • Песни от The Best Things in Life на Скот Хамилтън и Карин Крог слушаме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters. Идната седмица в Singin’ & Swingin’ ще проследим цялата творческа биография на Карин Крог, а утре вечер в All-Time Jazz Masters продължаваме представянето на традицията на норвежкия джаз с музиката на саксофониста Торе Брунборг.