Джаз и фламенко, мечтателност и екзотика – пианистът Чано Домингес и китаристът Ниньо Хоселе в свободния от клишета рецитален албум Chano & Josele

Джаз и фламенко, мечтателност и екзотика – пианистът Чано Домингес и китаристът Ниньо Хоселе в свободния от клишета рецитален албум Chano & Josele

Новият албум на пианиста Чано Домингес е съвместен с фламенко китариста Ниньо Хоселе и носи имената им – Chano & Josele. Той представлява романтичен и виртуозен рецитал на двамата ерудирани испанци. Макар и в нестандартна инструментална комбинация, музиката от албума им звучи интересно, мечтателно, екзотично, примесваща джаз и фламенко.

Двамата артисти реализират албума си по предложение на испанския режисьор Фернандо Труеба, създател на филми като Calle 54 и „Бел епок”. Той притежава издателска къща и организира записите на двамата музиканти през януари 2014 г. в Барселона. Целият готов музикален материал е смесен след това в Ню Йорк, където преди време Чано и Хоселе се срещат за звукозаписна сесия на музика на Майлс Дейвис. Още тогава се получава истинска алхимия помежду им, която блика от всяка една от пиесите в новия им албум Chano & Josele.

Чрез пиесите в камерния рецитал двамата музиканти пътешестват от Андалусия през Франция чак до Бразилия. В този вдъхновен проект могат да се чуят оригинални версии на Luiza на Антонио Карлос Жобим, Because на Джон Ленън и Пол Маккартни, тема от „Шербургските чадъри” на Мишел Льогран, както и пиесата Two For The Road на Хенри Манчини, която представлява посвещение на Чано и Хоселе към Чарли Хейдън и Пат Матини. Албумът започва и завършва с оригинални композиции на Чано Домингес. Получили са се интерпретации на познати теми, в които доминира универсалната същност на музиката. В тях изпъкват ярките индивидуалности на двамата виртуози без съперничество и опит за надсвирване. Точно обратното – свидетели сме на благородно и деликатно отдаване на музицирането. Записите са органични и майсторски изработени, изсвирени почти като на концерт. А музиката в тях е тържество на еклектиката, свободна от клишета и предразсъдъци, като прелива от джаз към фламенко – нещо, което Чано Домингес нарича „испански джаз”.

Дата на издаване: 7 октомври 2014 г. от Calle 54 Records/Sony Music

  • Музикални акценти от Chano & Josele звучат в ефира на Джаз ФМ в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации” днес. Пълното представяне на албума е в Desafinado в събота от 11 ч. и в понеделник от 21 ч.

Чано Домингес и Ниньо Хоселе в концертен запис от Cafe Central в Мадрид с композицията Django: