Джаз формация „София“ празнува 30 години от създаването си с албума Update – среща на приятели около хубавата музика на свободата

Джаз формация „София“ празнува 30 години от създаването си с албума Update – среща на приятели около хубавата музика на свободата

Две много важни мисии има Джаз формация „София“ и ги заявява като успешни в новия си албум Updatе – да отпразнува 30 години от създаването си, свързано с името на Райчо Иванов, и да продължи да изпълнява все така достойно социалната си роля като състав към Общински културен институт Дом на културата „Надежда“. Музикантите отново ще ни съберат – в четвъртък от 18:30 ч. в своя дом, за да изпълнят на живо пиесите от албума и да ни подарят екземпляр от него.

Голямо е името на Джаз формация „София“, голямо е наследството й, голяма е нейната роля. За Бойчо Дечев историята на групата е символ на възможността тя да се изявява в много стилове – рок джаз, фюжън, дори и фламенко, а също и успешната работа с много певци и певици. „Историята е свързана с характера на работата на самия оркестър – търсене на свобода, абсолютна импровизация. Посока, в която и Майлс Дейвис работи дълго време и променя света и виждането за музиката като цяло. Затова и Райчо Иванов е поел в тази посока.“ – допълва Калин Жечев при интервюто с двамата в студиото на Джаз ФМ.

Много спокойствие има в начина, по който музикантите от Джаз формация „София“ създават музика – не бързат да се „надприказват“, а всеки казва своето мнение преди всички да продължат заедно и след това в поредното соло да чуем развитието на темата. Те музицират без усещането за прибързаност или самоцелна виртуозност. Хубава музика, представена по блестящ начин – това са творците от Джаз формация „София“ и в новия си албум Update. „Създаваме музиката съвсем спонтанно.“ – обяснява Бойчо Дечев. И продължава: „Спонтанно се ражда идеята за темата, след това всеки си намира позицията си в нея, темата се „върти“, намират се хармониите...“ За Калин Жечев основното за групата е в отстъпването на заден план на личната амбиция, като вместо нея в центъра е музиката: „Наистина към това се стремим – да избягаме от егото, защото то в музиката няма място. Нещата са в името на по-голямата цел.“

Творбите и изпълненията на Джаз формация „София“ са и посветени на изкуството, и обърнати към удоволствието на публиката със своята красота. Слушайки тяхна пиеса, ни се иска тя да не свърши – толкова ни харесва този разговор с музика, белязан от лекота, спокойствие, удоволствие, майсторство и усет и за музиката, и за публиката. „Разговарял съм с много хора, които казват, че този вид джаз могат да го разберат и той им харесва. Защото музиката е предназначена за хората.“ – посочва Бойчо Дечев.

Музиката, поставила в своята основа общуването и събирането на общността, често ни сплотява около джаза на привидно необичайно място – квартал „Надежда“. „Общински културен институт „Надежда“ започва да се превръща в оазис на културата. С усмивка отбелязваме, че на всеки концерт идват – може да са с един повече хората, но са повече. И си тръгват всичките усмихнати, доволни и спокойни. Затова ние, като част от този оазис, се чувстваме прекрасно. Мисията на музиката, освен да ни достави удоволствие, е да съпреживяваме заедно с хората нещо хубаво. И се радваме, че се случва.“ – казва Калин Жечев.

Поредната такава среща предстои в четвъртък от 18:30 ч. в Дом на културата „Надежда“. Тогава ще прозвучат песните от албума Update, както и няколко нови пиеси, които ще поставят началото на работата по следващия албум. Тогава и на сцената ще излязат любимците Калин Жечев – пиано, Бойчо Дечев – бас китара, Ясен Василев – китара, Иван Андреев – ударни, и Димитър Бакърджиев – саксофони и флейта. Алблумът Update за първи път ще се раздава безплатно на промоцията, а също и на многобройните им концерти – поне засега безплатно. Защото музикантите вярват в споделянето на изкуството и имат подкрепата на съмишленици – Общинския културен институт Дом на културата „Надежда“, Столичната община, Минко Ламбов, в чието студио е записан албумът, студиото „Пърфект рекърдс“, където е миксиран.

„За мен лично Update е много скъп, защото с хората, с които сме в момента, работим от доста години. Това е първият самостоятелен албум на формацията в този й вид. Надявам се да останем дълги години, защото съм много доволен от хората – много лесно и приятно се работи с тях.“ – казва Бойчо Дечев. Калин допълва: „И за мен този албум е изключително постижение, защото с тези хора се чувстваме абсолютно свободни, абсолютно се допълваме, и е много приятно да работим в този екип и да създаваме нещо, което остава.“

  • Пиеси от Update на Джаз формация „София“, както и интервюто на Светослав Николов с Калин Жечев и Бойчо Дечев, можете да чуете чрез бутона „Аудио“.