Dig In Deep на Бони Райт – музиката е за традицията, думите са за бъдещето

Dig In Deep на Бони Райт – музиката е за традицията, думите са за бъдещето

Само основното – и нищо излишно нито като думи, нито като музика, нито като емоции. Албумът Dig In Deep на Бони Райт е свързан с истински дълбокото вглеждане в душата на човека и в света. Песните са за наранимостта на хората – неумели сме в запазването на любовта, пътят ни тегли, търсим нови преживявания и приключения, жертви сме на съдбовни разминавания, пропускаме моментите, за което се разкайваме, когато желаем, желаем страстно, но освен духовните нужди, изпитваме и нуждата от материална сигурност, в търсенето й пък сме склонни да „продадем“ демокрацията. Но колко разбираемо и човешко е всичко това! Тези емоции са разгледани през положителната перспектива на осъзнатите липси и несъвършенства, които можем да надмогнем. Емоционалната категоричност е и в свиренето, и в гласа на Бони Райт, която изсвирва полета ни към света на мечтите и изпява копнежите на всеки обикновен човек. Финала на албума поставя медитативна песен за житейските ни ходове, при които, когато се обърнем към човека до себе си с идеята за това колко идеален е той в нашите очи, го правим идеален за света.

Бони Райт има всички основания да споделя мъдрост – в продължаващата вече над 45 години музикална кариера Dig In Deep е 20-ият й студиен албум. И отново е неповторим и несравним с нищо в дискографията й. Тя е десеткратна носителка на наградата „Грами“ и бе въведена в Залата на славата на рокендрола. Последното си грамофонче получи за предходния албум, който също излезе от нейната собствена звукозаписна компания – Redwing Records. Dig In Deep тя записва с Джордж Маринели – електрическа китара, Майк Финиган (кийборди), познат на нас и на самата Райт от работата си в Crosby, Stills & Nash, барабаниста от Crowded House и Beach Boys Рики Фатаар, който има концерти и с Джон Скофийлд, и дългогодишния басист на изпълнителката Джеймс Хътчинсън.

Бони Райт, която е по-малко известна като автор, пише пет от песните в този албум. „Бях вдъхновена да пиша, за да развия мелодиите, които не свиря на живо, както и за да се задълбоча в теми, които още не бях изследвала в пълнота. Писането на песни при мен върви трудно – лесно се разсейвам. Но колелото се завърта при мисълта колко е удовлетворяващо да създадеш нещо ново сам или в партньорство с любимите момчета, с които свиря от години – Джордж Маринели и Джон Клиъри.“ – споделя Бони Райт. Сред кавърите са хитове на INXS (I Need You Tonight) и на Los Lobos (Shakin’ Shakin’ Shake).

Бони Райт не е от артистите, които записват често, затова всеки неин албум очакваме с голям интерес. Спечелилият „Грами“ преходен проект излезе през 2012 г. след 7-годишна пауза, белязана от смъртта на майка й, баща й и брат й. Успехът на Slipstream обаче й връща жаждата за живот и за споделяне чрез музика. Към травмите от преживяванията тя намира сили да се върне сега в Dig In Deep с песента The Ones We Couldn’t Be.

Dig in Deep е и за музикантските умения на Бони Райт, и за нейния хуманизъм. С любов към хората, с разбиране към слабостите им, с подкрепа за мечтите им е този албум, музиката в който пък ни поставя в контекста на вълнуващия свят – богат, наситен и с драматичност, и с радост. Музиката в песните от Dig In Deep е американската традиция, думите в тях са бъдещето.

Дата на издаване: 26 февруари 2016 г. от Redwing Records

  • Песни от Dig In Deep на Бони Райт слушаме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.