Ди Ди Бриджуотър намира отговори на всичките си въпроси: с Memphis... Yes, I’m Ready тя открива спокойствието

Ди Ди Бриджуотър намира отговори на всичките си въпроси: с Memphis... Yes, I’m Ready тя открива спокойствието

Новият албум на Ди Ди Бриджуотър е отражение на детските й спомени за музиката в родния й град Мемфис, а заглавието му е красноречиво – Memphis... Yes, I’m Ready.

Голямата джаз певица е родена в болницата „Колинс чапъл“, която се намира съвсем близо до „Роял студио“, където пък е записан най-новият й проект. Това студио е важно за Ди Ди, защото е свързано и със спомени от нейното детство, когато баща й, който е бил тромпетист, работил и записвал там. Всеизвестен факт е, че музиката на Мемфис от средата на миналия век насетне е значима и забележителна, превръща се в емблема на града, а музикалната сцена там е била явление и средище на известни и талантливи артисти. Малката тогава Ди Ди се е трогвала от песните, които е слушала, а някои от тях е запомнила завинаги. Те се превръщат в класики за блус, R&B и соул музиката. Преди няколко години джаз дамата решава да претвори този музикален дух от детството си и да запише важни и любими за нея песни от тази епоха като им придаде модерни и съвременни елементи.

За новия си албум Ди Ди Бриджуотър се вдъхновява от музикалната традиция на родния си град Мемфис

Ди Ди Бриджуотър разказва със страст и вдъхновение за звукозаписните сесии и признава, че този музикален материал е възможност и предизвикателство за нея да пресъздаде магията и историята на музиката на Мемфис. В това увлекателно музикално приключение певицата е подкрепена от двама силни партньори: копродуцентът – носителят на „Грами“ Кърк Уейлъм, и тон инженерът, също награден с „Грами“ – Лорънс „Бу“ Мичъл. Той е допринесъл саундът на някои от записите да звучи ретро и на моменти така, сякаш е реставрирал стария, автентичен звук от тази епоха. Получил се е албум, напълно в духа на неповтимата Ди Ди Бриджуотър – витален, тематичен, забавен и рефлексивен.

Ди Ди Бриджуотър извървя пътя до пълния си потенциал!
Светослав Николов

„Вече имам отговор на въпросите. Затворих житейския си кръг. Сега напълно се разбирам. В душата ми настъпи спокойствие.“ – така Ди Ди Бриджуотър описва резултата от преживяванията си, свързани с подготовката на нейния нов албум Memphis... Yes, I’m Ready. А ето я и самата история: „Родена съм в Мемфис, щата Тенеси. Гордея се, че баща ми Матю Гарет е преподавал музика в местната гимназия, а сред учениците му са били Чарлз Лойд и Харолд Мейбърн. Не знаех обаче, че баща ми е бил диджей в радио WDIA, където колеги са му били Руфъс Томас и Би Би Кинг. Там се е подвизавал с псевдонима Мат – Грамофонната плоча (Matt the Platter Cat).“ – разказва за едно от откритията на живота си Ди Ди Бриджуотър. Когато е на 3-годишна възраст, семейството й се мести във Флинт, щата Мичиган – родния град на майка й. И историята продължава: „Като тийнейджърка открих вечерните програми на радио WDIA. То се превърна в тайния ми музикален оазис. През 1947 г. това радио е станало първото с програми за афроамериканците. Именно на неговите вълни чух песните, които ви поднасям в албума си. Това е музиката, която ми донесе тогава и продължава да ми носи и сега толкова много радост. През 2014 г. се завърнах в Мемфис, за да записвам заедно с моя духовен брат Кърк Уейлъм, а моята най-голяма дъщеря, която ми е и мениджър, стана част от това пътешествие. В албума чувате резултата от моето опознаване на миналото ми.“

Кърк Уейлъм свири в албума, а също е копродуцент и автор на аранжиментите на брас секцията. Сред беквокалистите е брат му – Кевин, а сред инструменталистите – племеникът му Камерън. Дъщерята на Ди Ди – Тулани, е художествен ръководител и автор на обложката.

Междувременно сме чули историята на американския ритъм енд блус в песните на Норман Уитфийлд и Барет Стронг, Айзък Хейс и Дейвид Портър, Елвис Пресли, превърнати в хитове от техните създатели и още от "Темптейшънс", Мейвис Стейпълс, Ан Пийбълс, Отис Рединг, Би Би Кинг и Ал Грийн... Албумът започва със заглавната Yes, I’m Ready (хит на Барбара Мейсън от 1965 г.), представя песни като I Can’t Get Next to You, The Thrill Is Gone, I Can’t Stand the Rain, Hound Dog, Try a Little Tenderness, за да завърши с молитвата (Take My Hand) Precious Lord. Характерен похват е пренасянето в съвремието на модерността на онази епоха – когато електрониката е навлизала в дотогава акустичните изпълнения, а самият ритъм енд блус се е сливал с течението на популярната музика.

Песните в Memphis... Yes, I’m Ready онагледяват спокойствието, за което Ди Ди Бриджуотър говори. Често присъстващите в музиката й претенциозност и маниерен стил на пеене са отстъпили място на смирение и преданост. Посвещението на Ди Ди Бриджуотър към слушателите е нейното лично откритие: „Надявам се музиката да ви излекува в тези трудни времена.“ Това е пътят на достигане до пълния потенциал и Ди Ди Бриджуотър го извървя!

Ди Ди Бриджуотър често посвещава проектите си на хора и места, които я вдъхновяват и провокират. Може би един от най-обичаните й от меломаните албум е Love And Peace, посветен на Хорас Силвър, а до него се нарежда Dear Ella, отдаващ почит към музиката на Ела Фицджералд. Помним и представянето й тук в България на така наречения френски проект, в който тя преаранжира и интерпретира като джаз версии едни от най-красивите френски шансони. Следващата година тя се вдъхнови от музиката на Мали и станахме свидетели на нейните интелигентни и забележителни интерпретации на песни, смесващи духа на Африка с джаза. Да не пропуснем и трибюта й за Били Холидей – Eleanora Fagan – To Billie With Love, който стана носител на награда „Грами“ за най-добър вокален джаз албум. А Midnight Sun пък бе проект, който представлява музикални любовни писма в образа на някои от най-красивите джаз пиеси на любовна тематика.

Дата на издаване: 15 септември 2017 г. от O’Keh/Sony („Вирджиния рекърдс“)

  • Memphis... Yes, I’m Ready на Ди Ди Бриджуотър слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ днес преди пълното му представяне в Singin’ & Swingin’.