Детето-чудо на пианото Емили Беър записва новия си албум в трио с участието на басиста Петър Славов и посвещава Into The Blue на Куинси Джоунс

Детето-чудо на пианото Емили Беър записва новия си албум в трио с участието на басиста Петър Славов и посвещава Into The Blue на Куинси Джоунс

Тя е само на 15 г., но музиката, която свири и създава, надхвърля житейския й опит, както и нашите стандартни представи и очаквания за човешкия талант. В началото на годината детето-чудо на пианото Емили Беър издаде седмия албум в дискографията си - Into The Blue, и го посвети на своя ментор Куинси Джоунс. Той я среща, когато е 7-годишна, взима я под крилото си и през 2013 г. продуцира проекта й Diversity. Емили определя Куинси като „непрекъснато вдъхновение“, „едно от най-големите влияния в живота си“ и „най-сладкия човек“, когото някога е срещала.

Into The Blue съдържа 5 композиции, написани от Емили Беър и интерпретация на един от любимите й джаз стандарти - My Favorite Things на Ричард Роджърс. „Аз наистина се наслаждавах, докато пишех песните за Into The Blue, събирайки всички свои музикални влияния, за да създам ново звучене в джаза. Усещането, че може да отидеш някъде другаде, е невероятно.“ – казва Емили в пресинформацията за диска. С издаването си през януари Into The Blue дебютира на 5-та позиция в класацията на „Билборд“ за традиционни джаз албуми, а композиторският талант на Емили направи впечатление за пореден път. Две от пиесите в проекта - Old Office и Je Ne Sais Pas, бяха отличени от The ASCAP Foundation с Наградата Хърб Алпърт за млади джаз композитори.

Обръщайки внимание на зрелия й начин на свирене и наблягайки на факта, че Емили Беър е завършен музикант, като че ли пропускаме да забележим колко очарование и свежест добавя към изпълненията й именно нейната крехка възраст – младежкото безгрижие придава лекота на музиката, а житейската необремененост прави 15-годишната пианистка смела и освободена. Тя изпълнява различни жанрове, композира за оркестри, филми, телевизионни реклами, работи с компанията „Уолт Дисни“, но за да свириш джаз се иска нещо повече – опит, натрупвания и познания, които отнемат време. И тук в новия си албум Into The Blue Емили може да разчита на солидната подкрепа на членовете на своето трио. В него участва брилянтният български басист Петър Славов, който свири вдъхновяващо и съвсем очаквано се представя на ниво. Пепи работи с Емили от години, запознава ги Куинси Джоунс, когато пианистката е едва 8-годишна. Другият член на групата е роденият в Канада барабанист Марк Маклейн, работил с имена като Джордж Майкъл, Били Джоел, Майкъл Файнстайн, Джо Семпъл и др. Триото изпълнява елегантна, красива и смислена музика, която привлича със своята жизнерадост и топлина. „Те са невероятни музиканти.“ – казва Емили за своите колеги, подчертавайки тяхната гъвкавост и отвореност към нейните идеи и музикални влияния, и допълва, че освен всичко останало са и чудесни хора.

Дата на издаване: 27 януари от Edston Records

  • Музика от Into The Blue слушаме днес в предаванията „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.