Дейвид Беноа издава първи албум с участието на вокалист – той записва 2 In Love с певицата Джейн Монхайт

Дейвид Беноа издава първи албум с участието на вокалист – той записва 2 In Love с певицата Джейн Монхайт

Много красив, елегантен, интелигентен и едновременно с това – разбираем, е новият албум на пианиста Дейвид Беноа, който той създава съвместно американската джаз певица Джейн Монхайт. Това е първият вокален проект в кариерата на инструменталиста, вече в четвъртото десетилетие на своите успехи. „В албумите си досега съм включвал вокални изпълнения, като започнем още от първия. Но никога досега не бях записвал цял албум с вокали. Идеята ми беше да направя нещо съвсем различно.“ – казва Дейвид Беноа за 2 In Love. 35-я албум в дискографията си номинирания три пъти за наградата „Грами“ музикант представя съвместно с Джейн Монхайт, която се превърна в световна звезда след като през 1998 г. стана първи подгласник в Международния конкурс за вокалисти „Телониъс Мънк“. Тя е с две номинация за „Грами“.

Дейвид Беноа и Джейн Монхайт. Снимка: Лари Стол

2 In Love е смел проект, който събира ярки артисти, представители на две различни джаз поколения – Дейвид Беноа е на 61 години, а Джейн Монхайт – на 37. Този факт не им пречи да създават музика, която е експресивна, компактна, съвременна и комуникативна. Когато Дейвид Беноа запознава звукозаписната компания Concord с идеята си да запише съвместен албум с вокалист, му предлагат Джейн Монхайт. И той определя този избор като изключително подходящ: „Тя беше идеалният вокалист. Обичам да записвам на живо в студиото и наведнъж. А това е непосилна задача за много вокалисти – нужни са им монтажи, корекции, аутотюн за поправяне на несъвършенствата. Джейн няма нужда от нито едно от тези неща. Въпреки че някои пасажи бяха много трудни, тя изпя всичко на живо. Освен това има голям опит от „Бродуей“ – част от музиката, която досега не бях изследвал. Справи се блестящо!“

В 2 In Love са подбрани пиеси в разнообразно темпо – латино, нео класика, балади, в стилистиката на „Бродуей“. Силна ритъм секция поддържа двамата солисти – барабанистите Джейми Тейт и Клейтън Камерън, както и перкусиониста Лорън Кости. Басисти са Дейвид Хюз и Джон Клейтън. Гост-музикант е китаристът Пат Кели, а в някои от пиесите се чуват цигулка и чело, които създават импресионистични настроения. Като текстописци се изявяват дългогодишният партньор на пианиста Марк Уинклър (двамата създават пиеса за Мерилин Монро, от която в този албум присъства песента Something’s Gotta Give), Лорейн Федър – дъщерята на джазовия критик Ленард Федър, с която двамата се познават от 35 години, и Спенсър Дей, към когото изразява възхищението си от таланта му и за когото казва, че е влял свежа кръв в проекта.

Дейвид Беноа и Джейн Монхайт. Снимка: Лари Стол

Една от най-характерните черти на Дейвид Беноа като пианист е умението му да преминава границите на жанровете с лекота – от класически джаз, през „Бродуей“ до латино стилистика. А способността му да акомпанира с разбиране на вокалист от класата на Джейн Монхайт в този албум е разгърната с широта. Тук той се изявява и като композитор – една от най-впечатляващите теми е песента Barcelona Nights, която той пише след свое пътуване до Испания. Джейн Монхайт я изпълнява със страст и вдъхновение.

Всъщност тя пее във всички песни чувствено и със своя лиричен и кристално чист глас е изработила до съвършенство всеки вокален детайл. Това е една от причините музикалната критика да обожава гласа й и да определя стила й като смес от Ела Фицджералд и класическо бродуейско пеене.

Дата на издаване: 16 юни 2015 г. от Concord Music Group

  • Песни от 2 In Love на Дейвид Беноа и Джейн Монхайт слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди пълното представяне на албума в Singin’ & Swingin’.

Автор на снимките в публикацията: Лари Стол. Източник: Concord Music Group