Дейв Уекл и Джей Оливър събират приятели музиканти в съвместния си енергичен албум Convergence

Дейв Уекл и Джей Оливър събират приятели музиканти в съвместния си енергичен албум Convergence

Барабанистът Дейв Уекл записва новия си албум заедно със своя дългодишен колега и приятел Джей Оливър. През 90-те години пианистът взима участие в първите три солови заглавия на Уекл, а също така свири и в два от проектите на Dave Weckl Band. В Convergence двамата са заобиколени от десетки прекрасни музиканти, предлагайки на своите слушатели общо 10 композиции. Стилово албумът залага на джаз, фюжън, някои от пиесите са вдъхновени от традицията на Ню Орлиънс, а на места се прокрадват ирландски влияния, тъй като Уекл и Оливър работят заедно с Бил Уелън, познат от музиката си за шоуто Riverdance. Сред специалните гости са китаристите Майк Стърн и Дийн Браун, Ренди Брекър (тромпет), Джими Джонсън (бас) и др. В един от записите участва дъщерята на Дейв Уекл - Клер, а в друга от пиесите ще чуете степ танцьора Мик Донеган.

Както подсказва самото заглавие на новия албум на Дейв Уекл и Джей Оливър Convergence (сближаване, събиране) тук са се събрали хора със сходен вкус, които споделят еднакво отношение към музиката. Пиесите, сред които е и енергичната кавърверсия на класиката на Стиви Уондър Higher Ground, са записани в приятелска атмосфера с радост, емоция и много завладяващ ритъм. По това е много лесно да познаете, че сред главните действащи лица в албума е един от най-известните барабанисти в света.

Дата на издаване: 2014 г.

  • Избрани композиции от Convergence звучат в "Джаз ден" и "Следобедни импровизации", а целият албум е акцент на All-Time Jazz Masters тази вечер.