Дава спокойствие, радва и настройва хармонично също като лятото – „Лятото зад ъгъла” е новата песен на Белослава с Живко Петров

Дава спокойствие, радва и настройва хармонично също като лятото – „Лятото зад ъгъла” е новата песен на Белослава с Живко Петров

Също като лятото, „Лятото зад ъгъла” е и съзерцание – този приказен момент, когато красивите спомени от миналото се превръщат в още по-красиви мечти за бъдещето. Самата Белослава е символ на лятото – нейното слънчево настроение сгрява зимните дни, а летните жеги прави приятни със свеж бриз. „Лятото зад ъгъла” – новата песен на Белослава (текст, вокал) с Живко Петров (музика, клавишни), е за личното осмисляне на собственото време, възможност за което ни дава лятото. Другите музиканти в записа са Димитър Семов (ударни) и Росен Захариев – Роко (тромпет).

В „Лятото зад ъгъла” Белослава разказва за това, което й се случва всяко лято – изгревът на слънцето я събужда в къщата й над залива, тя стъпва на тревата, морето пред нея също се пробужда, а в небето летят птици:
Пред очите ми изгряват леки слънчеви лъчи
и морето се събужда тихо в залива, не спи.
Ято птици с лятото танцува плавно в утринта –
стъпвам на тревата и посрещам пак деня.
„Лятото са красивите утрини. Няма нищо по-хубаво от лятната утрин”, казва Белослава в интервю на Светослав Николов по Джаз ФМ радио.

Ритъмът на думите й е ритъмът на радостта на живота. Белослава го описва с думите: „Това е ритъмът на сърцето, ритъмът на откровението и на добрите намерения, на хората, които с прости думи, с прости движения и с прости случки успяват да направят живота си красив и хубав.”

Лятото е и като видеото от фотосесията за лятното турне, заснета в черно и бяло, макар да е бликаща от цветове – имаме на разположение основните съставки, а след това нашето въображение ги оживява в това, което сме ние. „Решихме да оставим видеото от фотосесията като клип към песента, защото много хубаво описва живата музика. Ние сме в мига на работа – много хубав споделен миг за мен и за публиката ми”, казва Белослава, а за самия творчески процес има едно определение – прекрасен.

  • Интервюто на Светослав Николов с Белослава, както и новата й песен „Лятото зад ъгъла” – четвърта от предстоящия й албум, можете да чуете чрез бутона „Аудио”.

Вижте видеото към фотосесията за лятното турне на Белослава:

На 1 август Белослава ще пее на третото издание на джаз фестивала в Лозенец (преди техния сет Димитър Семов ще бъде на сцената с Петър Момчев, Шибил Бенев и Борис Таслев). На 25 август в Летния театър във Варна, а на 6 септември – в Летния театър в Бургас, тя ще се включи в концертите Summer Jam на Живко Петров с неговото трио и с участието още на вокалистите Любо Киров и Орлин Павлов, на китариста Ангел Дюлгеров, на тромпетиста Росен Захариев – Роко и на перкусиониста Калин Вельов. Това е програмата, която чухме през декември в София с Мария Илиева и с „Арена оркестра”, но сега маестрото е аранжирал пиесите за щрайх от четирима – ще ги изпълни „Арена квартет”.