Daring Mind на Jihey Lee Orchestra ни свързва помежду ни чрез изкуството

Daring Mind на Jihey Lee Orchestra ни свързва помежду ни чрез изкуството

Корейската композиторка документира чрез музика своя живот в Ню Йорк

Daring Mind е втори албум за корейската композиторка Джихей Лий, която прави дебюта си през 2017 г. с проекта April. Новата продукция е записана с голям оркестър и беше поставена на 35-то място в обзорната класация на списанието JazzTimes с 40-те топ джаз албума на 2021 г.

Интересната лична история на Джихей Лий я отвежда към неподозирани страни от таланта ѝ. Лий е от Южна Корея и в родината си постига успехи като поп певица. Възгледите ѝ за музика се променят, след като заминава да учи в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън. Там открива таланта си на композитор и в следващите години започва да го развива по един впечатляващ начин. Две поредни години става носителка на връчваната от „Бъркли“ Duke Ellington Prize. Вдъхновена от новата творческа посока, след Бостън Джихей Лий се мести в Ню Йорк и прави магистратура в Manhattan School of Music под ръководството на големия пианист Джим Макнийли. За таланта на корейката той казва: „Нейната музика е създадена с въображение и креативност. И тя не се страхува да поема някои вълнуващи рискове в своето писане.“

Джихей Лий създава докосваща музика, свързана с богатия вътрешен свят на човека. Daring Mind отразява борбите, съмненията, радостта и надеждите на Лий. Чрез своите композиции тя се опитва да намери музикален израз на своите мисли и емоции. „Daring Mind документира моите първи четири години в Ню Йорк. Композирането е най-добрият ми приятел. Ние танцуваме, плачем, смеем се и страдаме заедно. Музиката ме лекува, помагайки ми да осъзная собствените си емоции. Надявам се, че този албум ще ви отведе на подобно пътешествие, тъй като всички ние сме човешки същества и споделяме върховете и спадовете в живота.“ - казва корейската композиторка.

В Daring Mind Джихей Лий включва 9 свои композиции. Сред тях е пиесата Relentless Mind, вдъхновена от динамиката и ритъма на Ню Йорк. Единият от двата записа, представени като сингли, е наречен Struggle Gives You Strength. Той е за ежедневната борба в живота на всеки един от нас. „Борбата е съществена част от живота и ни превръща в красиви личности с характер.“ – разсъждава Лий. Друга от темите - I Dare You, е вдъхновена от едни думи на Уейн Шортър, който казва, че за него джазът означава: „Предизвиквам те!“ Композицията Unshakeable Mind е провокирана от силната конкуренция в музикалните среди в Ню Йорк и изследва природата на решителния и упорит човешки дух. През 2018 г. Unshakeable Mind беше удостоена с BMI Charlie Parker Composition Prize. Финалният запис – GB, носи усещането за филмово произведение, още една посока за разгръщане на композиторския талант на Джихей Лий.

Daring Mind на Jihye Lee Orchestra е продуциран от Лий в сътрудничество с Дарси Джеймс Аргю, лидера на Secret Society, и известния тромпетист Шон Джоунс. Джихей Лий пише музика, изпълнена с емоции, в която се преплитат вълнуващи обрати и настроения. Пиесите са изградени от фрагменти, свързани с конкретни мисли и преживявания на Лий и са предадени искрено, без страх от уязвимост, допускайки ни до света на човека и твореца, в който смело се оглеждаме и откриваме и по нещо от себе си. В потвърждение на това са и думите на Джихей Лий: „Целта ми е да поканя слушателите в моя творчески свят, да се свържат с моите истории и да разсъждаваме върху истината, защото като хора споделяме сходни борби и триумфи, независимо откъде идваме. Надявам се, че можем да създадем истински връзки помежду си чрез изкуството.“

Дата на издаване: 26 март 2021 г. от Motéma Music

Ключови думи:
@