Далече от скуката с Parking Lot Symphony на Тромбоун Шорти

Далече от скуката с Parking Lot Symphony на Тромбоун Шорти

Четири години след издаването на предишния си албум Say That To Say This Тромбоун Шорти се завръща с новата си студийна продукция, която бележи дебюта му за компанията Blue Note Records. Parking Lot Symphony е пропит от добро настроение, наелектризиращ брас и силни емоции.

„Животът щеше да е доста скучен, ако не изследвам разни неща. Става дума за това да оставя ушите си да ме отведат на пътешествие, за да попия от всичко, което мога.“ – споделя Тромбоун Шорти в интервю за „Билборд“. Parking Lot Symphony добре илюстрира казаното - той няма нищо общо със скуката, проектът улавя цветовете на живота в неговата пъстрота и колорит.

Албумът включва 10 оригинални композиции и две сполучливи кавърверсии. Шорти се спира на Here Come The Girls и It Ain’t No Use, защото има чувството, че сякаш са писани за него. Автор на Here Come The Girls е големият пианист, композитор и продуцент от Ню Орлиънс Алън Тюсан, чиято песен става хит в изпълнение на Ърни Кей-Доу. It Ain’t No Use е от репертоара на фънк легендите The Meters, които гостуват в предишния проект на тромбониста. Докато работи по албума си, в едно от съседните студиа се оказва китаристът на The Meters Лио Носинтели и Шорти го моли за благословията му. Носинтели се появява с акустичната си китара и се включва в записа.

Тромбоун Шорти винаги е бил дълбоко свързан със своето родно място Ню Орлиънс. Музикантът има фондация на свое име, чиято цел е да съхранява културното наследство на града. В новия си албум Шорти отдава почит на музикалната традиция на Ню Орлиънс, но също така успява да я ситуира в настоящето. Дискът е богат на влияния, съчетавайки фънк, джаз, R&B, хип-хоп и рок. В отделните записи Шорти разкрива таланта си на мултиинструменталист, свирейки на инструменти като туба, тромпет, китара, барабани, пиано и др. Всъщност в Parking Lot Symphony Тромбоун Шорти истински се забавлява, а и ние заедно с него.

Дата на издаване: 28 април от Blue Note Records

  • Музика от албума представяме в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.