Да обещаем щастие с „Джаз за деца: пляскай, пей, танцувай и се смей“

Да обещаем щастие с „Джаз за деца: пляскай, пей, танцувай и се смей“

Джазът е както за възрастни, така и за деца; той е както сериозна музика, така и чисто забавление; той е както за слушане, така и за танцуване. Джазът е за малки и големи в колекцията „Джаз за деца: пляскай, пей, танцувай и се смей“, която от 17 ноември е на българския пазар. Тя се издава и разпространява от „Анимато мюзик“ с медийната подкрепа на Джаз ФМ.

Old McDonald, в която се усмихва първата дама на песента Ела Фицджералд; Ain’t Nobody Here But Us Chickens, с която ни разсмиват Луис Джордан и неговата група Tympany Five; Yes, We Have No Bananas, в която Луи Прима проявява за пореден път блестящото си чувство за хумор... Тези песни откриват колекцията „Джаз за деца: пляскай, пей, танцувай и се смей“. Гласове и инструменти ни пренасят след това на селския двор в глъчката при малките пиленца и в детската стая при гукащото бебе в Chicken Rhythm на Слим Гейлард и Mumbles на триото на Оскар Питърсън. Усещането за безгрижие, спонтанна радост и истинско веселие продължават Rag Mop на Лайнъл Хемптън и The Muffin Man на Ела Фицджералд. И още една велика дама на суинга със спомен за детската неприуденост, с която сме възприемали света – Кармен Макрей с When The Red, Red, Robin Comes Bob, Bobbin’ Along ни припомня колко по-забавен и пъстър е бил светът, когато сме се отваряли към него с лекота и усмивка. Potato Chips отново на майстора Слим Гейлард и Doop-Doo-De-Doop (A Doodlin’ Song) на Блосъм Диъри завършват списъка на песните, вдъхновени от света на бебета и малчугани в „Джаз за деца: пляскай, пей, танцувай и се смей“.

И когато щастието от живота е изместило в съзнанието ни грижите за предизвикателствата, What A Wonderful World на Луис Армстронг закрива албума с пожелание да запазим това чувство. Тогава ходът на времето няма да бележи годините на остаряване, а ще ни радва с нови и нови възможности да опознаваме света с вродената ни любознателност. И със също така вродения ни стремеж към щастие ще си обещаем да не оставим миг, неизпълнен с това чувство.

... Да не забравим да срещнем малчуганите с джаз музиката – връзката между тях е така естествена!

Дата на издаване: 17 ноември 2014 г. от „Анимато мюзик“. Разпространява се с медийната подкрепа на Джаз ФМ.

  • Акценти от „Джаз за деца: пляскай, пей, танцувай и се смей“ слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“. Албумът звучи в цялост в All-Time Jazz Masters.