Country For Old Men на Джон Скофийлд – когато кънтри музиката се превръща в джаз

Country For Old Men на Джон Скофийлд – когато кънтри музиката се превръща в джаз

След албума си Past Present, който беше отличен на последните награди „Грами“ в категорията „Най-добър инструментален джаз албум“, сега Джон Скофийлд се насочва към своите фолк и кънтри корени, издавайки проекта Country For Old Men. Любовта на големия китарист към кънтри музиката датира още от детските му години, а завоите и новите посоки в кариерата му отдавна са се превърнали в нещо нормално за неговото творчество – през годините Скофийлд е изпълнявал фюжън, бибоп, фънк, блус, дръм енд бейс, авангард, поп и др.

Първоначалната идея на Джон Скофийлд е да запише новия си албум в Меката на кънтрито – Нешвил, заедно с местни музиканти. Впоследствие той сменя концепцията и влиза в студиото със свои колеги, с които работи от години – басистът Стив Суалоу и барабанистът Бил Стюарт (и двамата са членове на неговото трио). Към тях се присъединява известният пианист и органист Лари Голдингс, който през 90-те г. за известно време свири в групата на Скофийлд.

Репертоарът е подбран внимателно – слушаме 12 песни, които Скофийлд добре познава и обича. Сред тях са кънтри класики на Джордж Джоунс, Доли Партън, Мърл Хагард и Ханк Уилямс, а така също и традиционни теми като Wayfaring Stranger и Red River Valley. Но нека не се заблуждаваме - Country For Old Men включва кънтри репертоар, но в нито един момент Скофийлд не изневерява на своята джазова идентичност. Кънтри песните са лесни за рехармонизация и със своя забележителен интерпретаторски талант Скофийлд подхожда към тях, превръщайки кънтрито в джаз.

Дата на издаване: 23 септември от impulse!