Confidence. Truth на Рут Колева – албум, роден по пътя на израстването й като артист и човек

Confidence. Truth на Рут Колева – албум, роден по пътя на израстването й като артист и човек

Роден по пътя на израстването й като артист и човек, Confidence. Truth – новият албум на Рут Колева, е като изпята лична истина. Всяка от десетте песни разказва своя история и същевременно с това е едно парче от пъзела, даващ представа за Рут – такава, каквото е днес. В този албум тя звучи по-зряло, емоционално и освободено от всякога. Заглавието обединява думите „увереност“ и „истина“, а в тях елегантно е вплетено и името на самата вокалистка. „В този албум има много истина и увереност да заявиш тази истина по начин, който усещаш много лично. В предишните ми албуми съм правила неща, които много съм харесвала, но, ако мога така да се изразя - с липса на увереност в смисъла им, докато тук и увереността в това, което казваш, и истината са някак си балансирани.“ – споделя Рут Колева в интервю за Джаз ФМ.

През лятото на 2015 г. тя заминава за Лос Анджелис, за да започне работа по проекта. В неин творчески дом за две седмици се превръща известното студио на RedBull, а сред музикантите, привлечени за участие в албума, са пианистите Рон Авант (Anderson Paak) и Джамийл Брунър (The Internet), барабанистът Джийн Кой (Flying Lotus) и мн. др. Продуцент на диска е Георги Линев от Kan Wakan, чийто характерен почерк, вкус и фин подход са оставили разпознаваем отпечатък върху проекта.

Още със създаването си Confidence. Truth е замислен като комерсиален албум. И той вече постига своите успехи сред по-широката публика с хитове като Oceans, Run и Tokyo. Но определението „комерсиален“ не бива да ни заблуждава относно качеството на албума и професионализма, с който е направен. Музиката в Confidence. Truth стъпва върху солидната основа на соул, R&B и фънк и се разгръща в модерен прочит със съвременни елементи. В Лос Анджелис са направени записите на всички инструменти и вокали, а след това в България музиканти от Софийската филхармония записват щрайхове за 5 от песните, като аранжиментите са дело на Владимир Джамбазов. Това допълнително обогатява звученето на Confidence. Truth, прави го плътно и дълбоко, подсилвайки настроенията и емоциите.

Атмосферата в албума улавя състояния, свързани с интимния свят на човека, носи усещане за меланхолия, а на моменти песните въздействат като филмов саундтрак. Повечето от текстовете в Confidence. Truth са написани от самата Рут Колева, а за други тя си сътрудничи с Рейчъл Роу, с която работи от години. В една от песните се включва талантливата македонска изпълнителка и композиторка Ива Христовска. Сред темите са любовта, взаимността, но и разминаването; болката, но и смелостта да откриеш решението вътре в себе си. Текстовете са красиви алегории, позволяващи на слушателя сам да направи своята интерпретация. Една от композициите What You Say to a Girl обръща внимание на социалния проблем за домашното насилие. По нея е заснет видеоклип с участието на Цветана Манева, който скоро ще бъде представен пред публика.

„Нещо, което за мен е много специално в този албум, е, че изцяло вложих собствени мисли и емоции и затова го чувствам толкова уверен като лично мое послание, което съм искала да предам на слушателите.“ – казва Рут Колева. Неведнъж тя е споделяла, че не прави компромиси с музиката си, защото тя е нещо много важно за нея, дори свято и една от ценностите, с които свързва музиката, е „да следваш своя вътрешен глас и това какво искаш да кажеш“.

След няколко дни с издаването си Confidence. Truth ще поеме по своя път. Този личен, дълбоко преживян албум ще достигне до своите слушатели. Това е особен момент за артиста, който Рут Колева описва така: „Честно казано има момент, когато се усеща някаква феерия, защото, когато си таял нещо и знаеш то какво е, наистина си много нетърпелив да го споделиш с хората. Аз вярвам, че това е най-добрият ми албум до момента като продукция и като съдържание и честно казано се чувствам по-скоро в някаква еуфория, че най-накрая мога да го споделя с хората. Отделно това действа и много мотивиращо, защото знаеш – ето това е готово и вече е време да продължиш нататък, да започнеш работа по следващия албум.“

На 16 ноември Рут Колева ще представи Confidence. Truth в зала „България“. Това ще бъде вторият й концерт там след този от 2015 г., който препълни залата. Сега Рут обещава още по-мащабен спектакъл – като участници, звук, визуализации и осветление. „В този концерт ние засягаме три различни елемента като джаз, фолклор и класика.“ – разказва вокалистката, която ще излезе на една сцена с нейната група, музиканти от Софийската филхармония с диригент Стефан Джамбазов и специалните гости: Иво Папазов – Ибряма, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов и хип-хоп изпълнителя Жлъч.

  • Цялото интервю на Таня Иванова с Рут Колева може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимките в публикацията са предоставени от Рут Колева и документират създаването на Confidence. Truth