Coming of Age – голяма крачка напред за Бен Уилямс като лидер

Coming of Age – голяма крачка напред за Бен Уилямс като лидер

През последните години Бен Уилямс се превърна в един от най-ярките джаз музиканти от новото поколение. През 2009 г. той спечели Международния джаз конкурс „Телониъс Монк“, което от своя страна му донесе договор с Concord Records. Така през 2011 г. басистът издаде дебютния си албум State of Art, който беше високо оценен както от критиката, така и от публиката, и оглави две от класациите на iTunes и „Билборд“. През това време Уилямс не пропусна възможността да се развива като музикант, работейки с имена като Уинтън Марсалис, Джордж Бенсън и Пат Матини. Басистът беше поканен от Матини и стана член на Pat Metheny Unity Group. През 2013 г. спечели първата си награда „Грами“ за албума на групата – Kin и взе участие в 157 концерта, които миналата година се проведоха в повече от 30 държави по време на световното турне на формацията.

Тези сътрудничества нямаше как да не повлияят върху музикалното развитие на Бен Уилямс и днес се наслаждаваме на резултата от този натрупан опит, слушайки музиката от новия албум на басиста Coming of Age. Самият Уилямс много ясно си дава сметка за напредъка и израстването си и не случайно избира това заглавие. Този израз бележи преминаването от детството към зрелостта и също така означава постигане на известност, уважение и признание.

В Coming of Age басистът изпълнява оригинални композиции и кавърверсии, сред които са големият хит на „Нирвана“ Smells Like Teen Spirit и баладата Lost & Found на английската фолк и соул певица Лиан Ла Хавас. Уилямс свири със своята група Sound Effect, която включва Маркъс Стрикланд (саксофони), Мат Стивънс (китара), пианистите Крисчън Сендс и Масаюки Хирано, Джон Дейвис (барабани) и Етиен Чарлс (перкусии). Сред специалните гости са соул и R&B вокалистката Гоапеле, световноизвестният вибрафонист Стефон Харис и младият и талантлив тромпетист Крисчън Скот. Както и в дебютния си албум, така и в Coming of Age Уилямс записва заедно със струнен квартет.

Музиката в новия албум на Бен Уилямс е красива, пленяваща и дълбока, като на моменти е дори меланхолична. В 11-те композиции се преплитат джаз, R&B и фюжън, но по-важното е, че албумът звучи органично. „Аз не съм много добър в категоризирането на музика, нито пък изпитвам необходимост да определям своята музиката, оставям това на другите хора. За мен това е просто моята музика и тя идва от най-различни места. Аз лично обичам да мисля за нея като за „соул музика“. Ако хората я възприемат като „джаз“, няма проблем докато все още им харесва. Това е всичко, което ме интересува.“ – казва Бен Уилямс. С новия си албум Coming of Age той не просто прави голяма крачка напред в развитието си като лидер и композитор, но отново ни напомня за начина, по който гледа на музиката: „Вярвам, че всяка композиция трябва да разказва история, както добрият албум разказва за един добър филм, където има емоционални върхове и спадове, тематично развитие на характерите и т. н. В края на всичко това би трябвало да се почувствате докоснати и вдъхновени… Аз наистина вярвам, че музиката е най-мощната сила във вселената, чрез която всички ние можем да се свързваме помежду си.“

Дата на издаване: 21 април 2015 г. от Concord Records

  • Музика от Coming of Age на Бен Уилямс представяме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.