Cinga Manga Funk дебютират с Ouroboros: „Връщаме приятелството и любовта.“

Cinga Manga Funk дебютират с Ouroboros: „Връщаме приятелството и любовта.“

Събрани около красотата на циганската музика и водени от нейната енергия – на вечния пътник, на винаги търсещия, но никога лутащ се човек, петима музиканти, познати ни от различни формации, създадоха Cinga Manga Funk. Бендлидер е Кирил Добрев, който свири на барабани, текстовете и вокалите са на Ева Перчемлиева, на китари свирят Ангел Демирев, който също така помага в превода на текстовете, и Петър Миланов, а басист е Христо Минчев. „В нашите изпълнения показваме единствено и само красотата и енергията, заключена в циганските песни и мелодии. Тях ги прекарваме през нашата душевност, етика и естетика, използвайки стилове от съвременната музика – джаз, фънк, прогресив, рок. На финала се получава интересна синкретика между всичко това.” – обяснява за музиката на Cinga Manga Funk Кирил Добрев в интервю за Джаз ФМ радио. Техният дебютен албум Ouroboros (от санскрит – „ям си опашката“) носи в заглавието си идеята за безкрайността, предадена и чрез втъкаването на съвременния символ в логото на групата.

Майстори с отдавнашен интерес към фолклора и с умения в различни жанрове, музикантите от Cinga Manga Funk талантливо отключват закодираните в ромската музика послания. „Енергията на циганската музика е много дълбока и голяма. Естествено, тя е плод на много преживявания, на много позитивни и негативни емоции. Тя е енергия на постоянно търсещия човек, на вечния номад, който търси, но не се лута. Той търси съвършенството в нещата. И понеже тази енергия и тази музика импонират на нашата душевност, решихме те да бъдат фундамент на музиката ни. Ние винаги сме били търсещи хора и търсещи музиканти. Пречупвайки я през нас, правим тази музика достъпна сега, както за младите хора, така и за тези, които искат да се потопят по-дълбоко.“ – описва характера на групата Кирил Добрев.

Техните песни правят света ни още по-голям, преживяванията ни – много по-богати. „На първо слушане музиката ни има забавен характер, понякога звучи тъжна, понякога весела, но тя е дълбока. Ние също заключваме ценности в нея – искаме да върнем приятелството, любовта. Това са нещата, които ни водят в търсенето. Тази музика трябва да се чуе, да се усети.“ – казва Кирил Добрев, поднасяйки ни дебютния албум на групата в онлайн концерт днес сред дни, когато стоим повече вкъщи и не можем да сме физически до любимите си музиканти.

Песните на Cinga Manga Funk са техни оригинални композиции, с изключение на двете традиционни Djelem Djelem и Erdelezi, на които правят авторски аранжименти. Текстовете пише Ева Перчемлиева, която пее на ромалес преводите, направени от Ангел Демирев в художествената завършеност, придадена им от Тусен Рамар. Ева казва, че думите, които изпява, изразяват душите на музикантите чрез циганските ладове. Тя носи в себе си силната страст, а нейните приятели я описват като „дълбоко емоционална“. „Текстовете са от лични преживявания, които са много дълбоки, огнени и болезнени. Това много се доближава до характера на циганската музика и номадския начин на живот.“ – прави тя паралел с корените на музиката, която изпълнява. Определя откровеността в писането на текстовете като „поставяне на душата на тезгяха“.

Когато Ангел вижда в текст думата „мечтая“, веднага отбелязва: „Циганинът не мечтае, той се хвърля и го взима.“ Така музиката на Cinga Manga Funk идва с идеята да сме в постоянна връзка със средата, да бъдем активни. И да сме толкова красиви в действията си, колкото са изящни техните песни. „Когато нещата са истински и излизат директно от душата, няма начин да не са красиви – дали чувството е на щастие, тъга или разочарование. Това са чувства, които са красиви, когато са истински.“ – отбелязва Ева. За да го осъзнаем, е необходимо да направим като нея – да поставим душата на тезгяха. „Целта на нашата музика е да накараме хората в собствените си души и животи да се вгледат по-дълбоко, защото животът напоследък е доста повърхностен и хората много се страхуват да погледнат навътре в себе си. Нашата музика предизвиква това у слушателя.“ – описва ефекта Ева.

Снимка: фейсбук страницата на Cinga Manga Funk

Страховете ни самоограничават в нашите заблуди и така не си даваме шанса да станем по-добри. Докато слушаме дебютния албум на Cinga Manga Funk и гледаме онлайн концерта им тази вечер, преосмисляме живота си – темпото, в което живеем, пълноценността на присъствието ни. „Промяната в живота ни заради вируса ни даде принудителна пауза, от която всички имахме нужда. Много се беше забързал животът незнайно накъде и повърхностно подминавахме важните и смислените неща. Тази принудителна пауза ще накара абсолютно всички да се замислят кое е истинското, къде е смисълът, защо и закъде бързаме. Някои няма да успеят. Но ние сме решили да направим нещо, което да даде глътка въздух на хората, на които изкуството им липсва, така че да преживеят стресовия момент по-леко.“ – обещава Ева за онлайн събитието днес.

Музикантите ще бъдат в тяхното студио, което им е като дом и често живеят там. Затова и наричат срещата „домашен концерт“. Ще можем да го гледаме безплатно на фейсбук страницата на JENG Studio от 20 ч. Камерите ще се включат 15-ина минути по-рано, за да чуем артистите и екипа, който ще осигури излъчването. Осем камери са в самото студио, по една има в аудио и видеоапаратната. Без оператори, без публика, но с голяма любов и с изпълненията на танцьорка, която ще танцува у дома, а чрез видеовръзка ще се включи в спектакъла.

В принудителното уединение на пречистване на чувствата и осмисляне на живота музикантите от Cinga Manga Funk ще ни дадат ново съдържание, с което да попълним освободените в душите си пространства.

  • Интервюто на Светослав Николов с Ева Перчемлиева и Кирил Добрев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.