Чувственост и интимност в последния съвместен албум на Даяна Крол и Томи ЛиПума - Turn Up The Quiet

Чувственост и интимност в последния съвместен албум на Даяна Крол и Томи ЛиПума - Turn Up The Quiet

Чувствен, поглъщащ и интимен е новият албум на Даяна Крол Turn Up The Quiet, с който тя се завръща към джаз стандартите. Предишният й проект Wallflower, който беше продуциран от Дейвид Фостър, включваше преработен рок репертоар, а сега Даяна отново се обръща към джаз класиките, с които инстинктивно я свързваме и които в голяма степен са в основата на успеха й. В диска звучат песни на творческия тандем Роджърс и Харт, Коул Портър, Джони Мърсър, Ървин Бърлин и др.

Turn Up The Quiet бележи края на един много важен етап от кариерата и развитието на Даяна Крол като артист. Това е последният албум, по който тя работи заедно с легендарния продуцент Томи ЛиПума, който почина на 13 март. Неочаквана и болезнена раздяла за Крол, както пишат в юнския брой на сп. DownBeat, на чиято корица е именно канадската пианистка и певица. „И двамата обичахме този албум и мислехме, че вероятно той е най-добрият ни проект.“ – споделя Даяна. Докато тече работата по него, двамата са в непрекъснат контакт. Крол свири през деня, вечерта слуша записите и пише писма на Томи ЛиПума – предпочитан от двамата начин за комуникация. Много от тези писма са особено скъпи за Даяна и имат силна сантиментална стойност за нея, защото съдържанието им често изразява това, което не може да бъде казано по друг начин.

Даяна Крол контролира изцяло процеса по създаването на Turn Up The Quiet. Тя избира не само репертоара, с кои музиканти да работи, но и решава да събере три отделни групи, с които записва 11-те песни в диска. Една част от тях са реализирани в квартет с музикантите, с които Крол свири от години и на които тя твърди, че се доверява напълно – Антъни Уилсън (китара), Джон Клейтън (бас) и Джеф Хамилтън (барабани). Други от записите са направени с участието на басиста Крисчън Макбрайд и китариста Ръсел Малоун, а в третата група слушаме Стюарт Дънкан (цигулка), Марк Рибо (китара), Тони Гарниер (бас) и Кариъм Ригинс (ударни). Оркестрациите са дело на Алън Броудбент, а в една от пиесите гостува вибрафонистът Стефон Харис.

В Turn Up The Quiet Даяна Крол подбира песни, които добре й прилягат. Отделните формации, с които записва, правят албума плътен, наситен и разнообразен, като придават красиви нюанси към цялостното звучене. В интервю за сп. DownBeat Даяна обобщава идеята за Turn Up The Quiet така: „Не се опитвахме да наподобим някой от албумите, които вече сме правили. Ние придвижихме нещата напред, правейки нещо автентично и искрено, тихо и интимно, което отразява състоянието ни в този момент. Беше нещо, създадено без притеснения, защото не се безпокояхме колко дълги или къси ще бъдат песните и дали това е джаз албум. Всичко се правеше в името на музиката, която да звучи отпускащо и да носи радост.“

Дата на издаване: 5 май 2017 г. от Verve Records

  • Записи от албума представяме ден преди официалната премиера в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.