Christmas With Friends на Индия.Ари и Джо Семпъл: Коледа със семейството и приятелите, среща на поколенията, празник на сбъднатите мечти

Christmas With Friends на Индия.Ари и Джо Семпъл: Коледа със семейството и приятелите, среща на поколенията, празник на сбъднатите мечти

По стара традиция Коледа се посреща със семейството и приятелите. И, съвсем естествено, много често празничните албуми са повод за подобни събирания около красивата, изпълнена с доброта музика за благата вест за раждането на Спасителя. Такъв е случаят и с новия албум на Индия.Ари – аренби вокалистката с усет за съвременността и с вкус към традицията. Christmas With Friends е особено значим заради това, че той съдържа четири от последните записи на Джо Семпъл. Другата символика в него е срещата между поколенията, също така характерна за коледните и новогодишните празници, която с таланта си той и вокалистката успешно осъществяват.

„Моля се да ми се случи това, което ми е предназначено. Приемам това, което ми поднася животът. Ако не ми харесва, действам, за да го променя. Ако го обичам, давам най-доброто от себе си.“ – така Индия.Ари обяснява в интервю за Ebony своята идея за живота. И точно така тя реализира Christmas With Friends. От 12-годишна мечтае да създаде музика заедно с Джо Семпъл. Държи тази мисъл винаги на преден план в съзнанието си, за да й даде тласък да се реализира. Двамата се срещат на Джаз фестивала в Кюрасао през 2012 г., тя споделя идеята си за съвместно творчество, подкрепящият и оценяващ таланта Джо Семпъл приема. Започват работа по соул албум, но след като разменят няколко музикални идеи, решават да създадат коледен албум – после откриват, че семействата и на двамата отдавна са ги подтиквали в тази посока. Съвместната им работа позволява на Индия.Ари да открие нови дълбочини в себе си и в изразяваянето си, да достигне до нови висоти в своето изкуство – и точно както казва за старанието, което влага в любимите неща, тук записва най-добрите си вокали. Смъртта на Джо Семпъл миналата есен не позволява съвместната им работа да се разгърне извън четирите песни Let It Snow, The Christmas Song, Have Yourself a Merry Little Christmas и Silent Night.

„Коледна музика се слуша всяка година. Година след година, вадим от рафтовете тези албуми.“ – обяснява Индия.Ари пред Ebony. Това е нейният първи, но по думите й – и последен коледен албум, освен ако Стиви Уондър не влезе с нея в студиото. Да запише песен за празниците с него е друго от нещата, които държи будни в съзнанието си. 2015 г. отбеляза стъпка в тази посока – двамата направиха съвместно турне.

Christmas With Friends се връща на кръстопътя, на който ритъм енд блусът се разклони в по-младежкото аренби звучене на жанра. Там музиката запази своята увлекателност, но към нея бяха добавени особени вокални интонации и инструментални елементи, които олекотиха нейното звучене и го направиха по-приемливо за съвременното ухо, желаещо по-мек звук. Индия.Ари е представител на тази школа, а също и Бренди, Тори Кели и КЕМ, които внасят духа на новото в Christmas With Friends. Носителите на по-традиционното звучене са Джо Семпъл, Дейв Коз, Тромбоун Шорти, Майкъл Макдоналд, Кърк Уейлъм, Кристиян Дентли от Take 6. Мнозина за първи път ще чуят друг огромен талант и всецяло отдаден на музиката творец – госпъл певеца Джийн Мур младши, който записва за Motown Gospel.

Така, с насърчението на Джо Семпъл и под продуцентството на Арън Линдзи, албумът свързва поколенията в общото звучене на красотата и добротата. Това са основни характеристики на семейството, което като идея много силно присъства в този албум. Favorite Time of Year е оригинална композиция на Индия.Ари с текст за семейството, написан от майка й. А Merry Christmas Baby тя обича още от времето, когато баба й я пее.

Индия.Ари описва житейското си кредо като споделяне с думи и музика проникващите чрез любовта мир и радост. „Звукът е енергия, която резонира в енергията на всеки човек.“ – казва тя и тук реализира житейската си философия в пълнота. „Когато бях на 23 години, майка ми ми казваше: „Защо да си обикновена, когато можеш да бъдеш необикновена?“ Тя ме насочи по пътя на оздравяване на чувствата и на духа. Това бе голямо пожелание, когато бях на 23 години. Сега, когато съм на 40, това е моят естествен път." – обяснява певицата в интервю за списанието на Опра Уинфри. По този път тя получи 21 номинации за наградата „Грами“, спечели 4 грамофончета и продаде 10 милиона албума.

Дата на издаване: 16 октомври 2015 г. от Motown/Universal Music

  • Песни от Christmas With Friends на Индия.Ари и Джо Семпъл слушаме днес в „Джаз ден“ и All-Time Jazz Masters.

Индия.Ари и Джо Семпъл – Christmas With Friends
1. Let It Snow с Джо Семпъл
2. Favorite Time of Year с Тори Кели
3. Silent Night с Джо Семпъл и Бренди
4. Have Yourself A Merry Little Christmas с Джо Семпъл и КЕМ
5. Merry Christmas Baby с Майкъл Макдоналд
6. I’ve Got My Love To Keep Me Warm с Дейв Коз и Тромбоун Шорти
7. The Christmas Song с Джо Семпъл
8. God Rest Ye Merry Gentlemen с Кристиян Дентли от Take 6
9. Mary, Did You Know? с Джийн Мур
10. Auld Lang Syne с Кърк Уейлъм