Четири песни-спектакли на Любомир Денев с Весела Морова и Бигбенда на БНР – как творба на един автор става изразител на всички музиканти

Четири песни-спектакли на Любомир Денев с Весела Морова и Бигбенда на БНР – как творба на един автор става изразител на всички музиканти

Песни-спектакли, триизмерни картини на света ни, наситени с образи, изпълнени с метафори и неочаквани паралели между това, което душата чувства, а тялото усеща, представени в интригуващи диалози между инструментите и с глас, съзвучно използван като инструмент. Любомир Денев пише музиката и текстовете, прави аранжиментите и дирижира Бигбенда на БНР в четири песни, записани с Весела Морова – In Da Club, „Незапочната соната“, „Там, след завоя“ и „Бяла вечер“.

В съвместната си музика двамата намират естествена реализация на индивидуалната естетика. „Винаги съм харесвала по-различните подходи към мелодията, унисоните с инструменти. Винаги съм търсела нещо, за което ще кажеш: „Ха, каква хубава идея!“ Това увеличава вълнението в музиката.“ – казва за нуждата от предизвикателство като вокалист Весела Морова. „Моята вокална музика е малко инструментална и певецът трябва да е и „инструменталист“, да е много добре запознат с хармонията, да чете добре ноти. Не бих могъл да работя с всеки. Така че за мен бе шанс, късмет, да открия Весела.“ – подчертава Любомир Денев. За събирането в тандем той посочва: „Видях, че тя има заложби и големи възможности, потенциал за развитие. Много бързо се доверих на Весела.“ В сътрудничеството тя развива своя талант и трудната задача да вокализира като инструмент става лесна за изпълнение: „Успях да навляза доста дълбоко в неговата музика, в неговото мислене за хармония и фраза.“

Двамата са заедно от повече от 5 години, като имат записан албум – „Нощ в джаз клуба“, много концерти, а сега тези четири записа са есенцията на тяхното сътрудничество. И макар работата с бигбенд за първи път да й открива нови светове в музиката, новият поглед идва от самия творчески подход на Любо Денев: „Всеки път откривам нещо ново като идея. Музиката му е толкова наситена с цветове, със звуци. От първо слушане и първо изпяване не успяваш да я възприемеш в цялост, за да навлезеш в нея като образ. Винаги търся нещо ново в себе си чрез песните на Любо.“

Така творбите му стават не само негов, но и неин изразител: „Весела ги пее като че ли са нейни. Това винаги съм си мечтал за моята музика – изпълнителят да я представя, все едно е негова лична, все едно, че сега я създава. Това е едно голямо достойнство.“ За да се случи това, и двамата анализират мелодията, обсъждат текстовете, за да развият заедно многопластовите образи – похват в наследство от дългогодишната му работа в театъра.

Личният прочит придава особена важност на овладяването на заряда на песента, посочва Весела Морова: „Трябва да изразиш силна емоция, но не трябва да изпускаш положението. Точно този баланс винаги го търся.“ А връзката с музикантите Любо Денев постига с изграждането на атмосфера на взаимност, в основата на която е уважението към изкуството: „Диригентът трябва да бъде психолог. Аз като диригент и музикант не се слагам на пиедестал – възпиремам своите колеги наравно със себе си. В джаза музикантите са изключително подготвени и не можеш да бъдеш диктатор. Всички правим нещо заедно и разчитам страшно много на тях. Трябва много доверие и взаимно уважение, както и подход с много любов и респект към музиката. Моите колеги се отнесоха изключително добронамерено, с много голямо доверие, и с голямо удоволствие работихме заедно. Резултатът показва, че усилието си струваше.“ Сред солистите-инструменталисти е и Венци Благоев, който довечера ще бъде на една сцена с Любо Денев.

Концерти цяло лято и спектакъл в началото на есента

Любомир Денев ще бъде гост-диригент на „Софийски солисти“ към Общински културен институт Дом на културата „Красно село“ в програмата „Барок и джаз“ довечера от 19 ч. в Софийската градска художествена галерия. В програмата са негови оригинални творби и произведения на Бах, Хендел, Пърсел, Гершуин, както и американски спиричуъли. Солисти са тромпетистът Венци Благоев и певицата Еделина Кънева. „В бароковата музика импровизацията е била също много важен елемент. Пулсацията в барока е много близка до джаза. Навремето музикантите са свирили по цифров бас, както джазовите музиканти днес.“ – казва Любо Денев.

На фейсбук страницата на събитието той подробно разгръща своята идея, като изрежда:

1/ И в барока, както и в джаза, има една постоянна пулсация, поддържана от басовата партия (в джаза тя е суингирана). Тази пулсация е усетена от съвременните изпълнители и все по-често ще слушаме интерпретации в тон с модерните времена, близки на днешния човек.

2/ Хармоничните означения – на пръв поглед едно чисто техническо средство. В барока се използва т. нар. цифрован бас – Е2, А6 и пр., и музикантите са знаели как да строят акордите. Впоследствие тази практика е замряла и акордите се изписват с ноти. В джаза хармоничните схеми се обозначават по подобен начин, макар принципът да е видоизменен, но А 6/9, В 5+/7 и т.н. са достатъчно указание за всеки джаз музикант.

3/ Импровизацията – може би най-характерният елемент. Във времето на Барока и в по-късни периоди на музикалната история импровизацията е била умение, което високо се е ценяло, провеждани са били състезания, каденците на инструменталните концерти не са били записвани, а са оставяни на солиста, който в тях е изявявал своята виртуозност и композиторски заложби. Би било излишно да говорим за ролята на импровизацията в джаза – без нея такъв просто не съществува…

След предпремиерата наскоро с Държавна опера – Пловдив, наесен ще бъде премиерата на „Законът на джунглата“ – мюзикъл, който Любомир Денев пише преди 35 години: „Много се радвам, че е преодолял бариерата на времето и звучи съвременно. Всички музиканти страшно много го харесаха. Публиката – в нея имаше много деца и ученици, го прие възторжено. Това е още една надежда за мен.“

Преди това – в края на август, за втори път в с. Св. Спас ще се проведе организираният от община Долна баня етно джаз фестивал с музикална програма, на която той е автор. На 30 и 31 август ще чуем изпълненията на „Ева квартет“ от „Мистерията на българските гласове“ с група „Булгара“ и в съпровода на Любомир Денев – пиано, и Валентин Геров – виола. В програмата се включват още хор „Ваня Монева“ и Калин Вельов с неговия проект „Amazonia Dance“. „Надяваме се събитието да привлече хора да дойдат и в този район.“ – посочва за целта Любомир Денев. Чуйте какво разказаха още Гергана Димитрова от „Ева квартет“ и Костадин Генчев от „Булгара“.

Весела Морова със „Спектрум“ ще участва във второто издание на фестивала New Music Now в клуб „Ментол“ във Варна. Ще ги чуем във втория ден на фестивала – в неделя, на 14 юли. „Ние имаме доста нов авторски материал и с огромно вълнение искаме да го представим, да видим как ще реагира публиката. Първи ще го чуят слушателите ни във Варна.“ – описва събитието вокалистката.

В цикъла „Остров на музиката“ на Общински културен институт Дом на културата „Средец“ е следващият концерт на „Спектрум“ – на 7 август от 19 ч. на Лятната естрада в Борисовата градина. „Миналата година концертът беше уникално преживяване. Когато ни чуха из парка, хората от всички страни започнаха да се стичат към нас.“ – спомня си Весела Морова. На 8 август предстои изява на групата на Джаз фестивала в Банско.

На 14 август Весела Морова се завръща в „Остров на музиката“ на Лятната естрада в Борисовата градина за самостоятелен концерт заедно с пианиста Светослав Миланов, саксофониста Арнау Гарофе, басиста Митко Шанов и барабаниста Иван Андреев: „Все хора, с които много обичам да работя. Ще бъде много забавно и се радвам, че ще изпея стандарти и „не-стандарти“, песни, които винаги съм искала да изпея, но не съм имала възможност.“ – откроява специалното значение на тази среща Весела Морова.

  • Интервюто на Светослав Николов с Любомир Денев и Весела Морова можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.

На снимката: Весела Морова и Любомир Денев със Светослав Николов в студиото на bTV Radio.