Четири песни на Ибрахим Ферер излизат за първи път сега в новото издание на неговия втори албум Buenos Нermanos

Четири песни на Ибрахим Ферер излизат за първи път сега в новото издание на неговия втори албум Buenos Нermanos

Името на кубинския певец Ибрахим Ферер ще се свързва завинаги с „Буена виста соушъл клуб“, но въпреки това продуцентът и музикант Рай Кудър успя да реализира три негови самостоятелни албума преди майсторът на болеро да отлети от нашия свят през 2005 г. Първият се появи през 1999 г. и се нарича Que pasa contigo? С него Ферер печели „Грами“ за най-добър изгряващ артист. Да, това е неговият дебют, на практика, когато е 72-годишен.

През 2003 г. излиза албумът Buenos Нermanos, който е вторият поред в дискографията на Ферер. Тази година продукцията бе миксирана и издадена отново. Песните в нея завладяват с експресивен музикален колорит и с автентичността на гласа на кубинеца. Те са интерпретирани в компанията на разнообразна перкусия, изявена брас секция, както и темпераментното джаз пиано на Чучо Валдес. Чуват се акустични китари и допълнителни вокали. Всичко това е запазено прилежно и в новата ремастерирана версия на албума, чийто продуцент пак е Рай Кудър. Кудър е включил още четири неиздавани и нечувани досега песни на Ибрахим Ферер, което напълно променя облика на превърналия се вече в класика албум Buenos Hermanos. И в тях, както и в останалите песни, участват звездите на „Буена виста соушъл клуб“: Орландо Качаито Лопес, Мигел Галбан, Мигел Анга Диас, както и гост-музикантите от The Blind Boys Of Alabama. Рай Кудър свири на китари в някои от романтичните интерпретации на болеро, а както се знае Ибраим Ферер е майсторът на този красив баладичен кубински стил.

Цялата продукция е вярна на философията на „Буена виста соушъл клуб“, която отразява любовта към живота и музиката на тези прекрасни млади по дух кубински артисти. През музиката си те ни отпращат във времената, в които Хавана е била столица на живота и да се забавляваш и да празнуваш живота е било modus vivendi. Но с гласа на Ферер всичко това придобива красив, ретро и носталгичен привкус, което прави кубинския певец безсмъртен и любим за много хора по света.

Дата на издаване: 28.02.2020 г. от World Circuit

  • Музиката от новото издание на Buenos Hermanos на Ибрахим Ферер слушаме в Desafinado.