Четири десетилетия след създаването си Pieces Of A Dream изграждат мост към бъдещето с новия си албум All In

Четири десетилетия след създаването си Pieces Of A Dream изграждат мост към бъдещето с новия си албум All In

Има групи, успяващи да намерят „музикалната формула“, която работи за тях, и която се оказва основополагаща за успеха и дълголетието им. Такъв е случаят с Pieces Of A Dream, които вече 40 години продължават да правят своята музика – разпознаваема и обичана от милиони хора по целия свят.

В началото на този месец формацията се завърна с нов албум All In – 21-ви в дискографията й. Проектът залага на смесица от джаз, смуут джаз, R&B, соул и фънк. „Това, което наистина ме удивлява при Pieces Of A Dream, е колко са свежи всъщност. Те са емблематична група от десетилетия, а този албум ги представя в най-добрата им светлина.“ – казва Дани Уайс, вицепрезидент на компанията Shanachie Entertainment, отговарящ за артистите и репертоара в категорията „Джаз“.

През 1976 г. пианистът Джеймс Лойд, барабанистът Къртис Хармън и басистът Седрик Наполиън (който в последствие напуска групата) са още тийнейджъри, когато създават Pieces Of A Dream във Филаделфия, Пенсилвания. Името е вдъхновено от композицията на Мишел Льогран Pieces Of Dreams, изпълнявана от Стенли Търантийн. Първите три заглавия на Pieces Of A Dream са издадени в началото на 80-те години и са продуцирани от не кого да е, а от самия Грувър Уошингтън джуниър. Групата е известна не само с инструменталната си музика, но и с някои вокални сътрудничества, работейки с певици като Мейса и покойната Ева Касиди.

Джеймс Лойд и Къртис Хармън използват едни и същи думи като „благодарен“, „признателен“ и „благословен“, за да опишат как се чувстват вече толкова години в Pieces Of A Dream. „Ние сме благодарни на нашите почитатели, които ни дадоха смисъл да правим това, с което сме благословени.“ – казва Къртис Хармън.

Насочвайки вниманието към новата продукция, Джеймс Лойд отбелязва за All In: „В този албум има по нещо за всеки.“ И наистина - в него има по нещо за романтиците, за феновете на олд скуул звученето, напомнящо на моменти за Джордж Дюк, няма да останат разочаровани и тези слушатели, които обичат ритъма и динамиката. Музиката в All In е записана с участието на великолепни музиканти, сред които: номинираният за „Грами“ продуцент и пианист Крис „Биг дог“ Дейвис (работил с Мейса и Джордж Клинтън); пианистът Хърман Джаксън (Арита Франклин, Бейбифейс, Куинси Джоунс, Стиви Уондър); дългогодишният член на групата – басистът Дейвид Дайсън (Майкъл Франкс, Лейла Хатауей); китаристът Рон Лоурънс (Уил Даунинг, Бони Джеймс, Наджий) и новозгряващият саксофонист Тони Уотсън джуниър. „All In е най-добрият ни албум досега. С него гледаме напред към 50-та ни годишнина.“ – заявява Джеймс Лойд, който ни дава надежда за бъдещето на Pieces Of A Dream.

Дата на издаване: 6 ноември 2015 г. от Shanachie Entertainment

  • Музика от All In на Pieces Of A Dream слушаме днес в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.