Част от Вселената, вселена всеки от нас: Coalescence на Димитър Бодуров и Иван Шопов

Част от Вселената, вселена всеки от нас: Coalescence на Димитър Бодуров и Иван Шопов

Милион чупливи звуци се сблъскват и отразяват невиждани светове. Реалност и сън, тяло и душа потеглят на магическо пътуване към неизвестното. Докато пианото, земно и понякога мрачно, носи утеха като ехо на мислите ни. Слухът изплува от съня, опиянен и пречистен.

В Coalescence („Сливане“) на Димитър Бодуров и Иван Шопов чуваме Вселената като едно красиво, добре подредено, изпълнено със смисъл цяло, от което сме част – всеки от нас вселена сам по себе си. „Да си творец е да създаваш вселени.“ – формулира разбирането си, което поставя в основата на своето изкуство, Иван Шопов. За него задачата на всеки музикант е да претвори вътрешния свят, за да може хората да си представят своята вселена. „Всички сме потопени в едно общо вдъхновение и въображение. Музиката, която създадохме, сама започна да ни разказва за себе си.“ – описва той албума Coalescence.

Сътрудничеството между двамата музиканти датира от повече от пет години. Иван Шопов кани Димитър Бодуров за албума си с Теодосий Спасов Infusion. „Това се оказа много добра комбинация.“ – отбелязва живеещият в Австрия пианист. Двамата с още музиканти изнесоха първия джаз концерт, организиран от Столична община за официалното събитие на площада за Деня на София. Иван Шопов участва във фестивала „Радар“, който Димитър Бодуров организира вече за седма година във Варна. „При едно негово посещение в Амстердам решихме да влезем в студиото и да видим какво ще стане. След два – три дълги сешъна се роди много материал.“ – разказва за самото начало Димитър Бодуров. Три години след това двамата се връщат към този материал, за да ни го поднесат в албума Coalescence.

Когато месец след първите записи Иван Шопов си пуска да ги чуе, се чувства свързан с момента в състояние на абсолютна медитация: „Така беше и докато ги създаваме. Не знам как точно съм направил всичко, което се случва вътре, живеейки в момента и любувайки се на всеки звук и всяка нота.“ Връзката с момента бележи целия Coalescence – от абсолютната импровизация в сътворяването на музиката, през минималната обработка, до новите открития, които правиш с всяко следващо слушане. „Изненади, трепети, развихряне на въображението.“ – описва преживяването Иван Шопов, който често рисува картини, докато слуша албума. „Той ме освобождава напълно и ръцете ми започват сами да рисуват линии и пространства. Изключително вдъхновяващо преживяване!“

Coalescence освобождава. Той ни подканва да не се чувстваме ограничени в наш малък свят, а да се осъзнаем като значима част от голямата картина. Разтваряме се в музиката и чрез нея – в света. „В музиката целя да открия бягство в друг свят – дали ще е забранен, по-добър или по-красив. Но за мен е постижение, ако стигнеш до тази друга реалност, докато слушаш едно произведение. Пожелавам такова бягство на слушателите.“ – приканва ни Димитър Бодуров.

На обложката на Coalescence виждаме изображение под микроскоп на кристализцирана сълза. Автори са Андрей Катански и Венелина Катанска.

Албума онлайн можете да закупите от Bandcamp.

  • Представянето на Coalescence от двамата музиканти можете да чуете чрез бутона „Аудио“.