Cecile – очарователният дебют на Сесил Маклорин Салвант, попил от емоционалната френска атмосфера

Cecile – очарователният дебют на Сесил Маклорин Салвант, попил от емоционалната френска атмосфера

Специална за младата певица Сесил Маклорин Салвант е 2010 г. - тогава тя печели Международния конкурс „Телониъс Монк“ в категорията за вокален джаз и издава дебютния си албум Cecile. Това са две изключително важни стъпки за Салвант, която днес вече е една от най-нашумелите и успешни вокалистки в джаза. В истинска звезда я превръща вторият албум в дискографията й WomanChild, който се появи на пазара миналата година, и който беше номиниран за награда „Грами“.

Никакво съмнение за големия талант и артистичност, които притежава Сесил Маклорин Салвант, не оставя първият й проект, въпреки че с него тя не успя да привлече вниманието върху себе си така, както това се случи с WomanChild. Обяснението се крие най-вероятно във факта, че дискът е записан във Франция с участието на френски джаз музиканти, а международното разпространение на подобни заглавия е от огромно значение.

Сесил Маклорин Салвант е отраснала в Маями, Флорида, в семейството на майка французойка, а бащата на певицата е от Хаити. През 2007 г. Сесил заминава да учи във Франция и там сред нейните учители е френският кларинетист и саксофонит Жан-Франсоа Бонел. След серия от концерти в Париж през 2009 г. Салвант записва дебюта си заедно с Jean-François Bonnel's Paris Quintet, а дискът е издаден година по-късно.

Cecile ни среща с една млада, но много смела певица, която знае как да подбира репертоара си, така че да й пасне перфектно. Албумът е изпълнен с романтика и е пропит от артистичната, притегателна, емоционална и бохемска френска атмосфера. Музикантите от квинтета на Жан-Франсоа Бонел са великолепни, но съвсем заслужено в центъра на вниманието е блестящата Сесил Маклорин Салвант.

Дата на издаване: 27 октомври 2010 г.

  • Записи от дебютния албум на вокалистката ви представяме в сряда в предавнето „Следобедни импровизации“.