Breathless на Фил Пери: много за масовия вкус, но има и за изкушените

Breathless на Фил Пери: много за масовия вкус, но има и за изкушените

Любимият на Америка смуут джаз си има любим вокалист – Фил Пери. В новия албум на певеца Breathless – очевидно за любовта, която ни оставя без дъх, гласът му гали с мелодичност и дълбочина, които са част от статута му на легенда. 48 години след като професионално започва да се занимава с музика, Фил Пери ни представя 12-а солова продукция, в която намират място всевъзможни жанрове – джаз, соул, поп, госпъл, фънк, аренби, събрани от виртуозния сладострастен глас на вокалиста.

Смуут джазът обикновено залага на познатото звучене и интерпретира по по-лесен за възприемане начин – Breathless е лек, основно с кавъри, които смекчават чертите на ярки музикални характери – от Love’s In Need of Love Today на Стиви Уондър (тя открива култовия Songs in the Key of Life), през Is It You? на Лий Ритенауър (с нетипичната дължина от малко над 2 минути тук тя присъства като интерлюдия) до One Less Bell to Answer, написана от Бърт Бакара за 5th Dimension. Отличителността на оригиналите тук е изравнена до гладък, приятен за ухото звук. Онова, което първообразите съдържат като сурова сила в себе си, Фил Пери изразява чрез рафинирана мекота. Резултатът от въздействието е същият – слушателят е вдъхновен, само средствата за постигане са по-префинени. И докато оригиналите са по-скоро пламенни в своя заряд, тук сме подвластни на съзерцанието.

Певецът отдаде почит към Ал Жеро с фотоспомен от тяхна съвместна изяваПевецът отдаде почит към Ал Жеро с фотоспомен от тяхна съвместна изява

В най-хубавите му моменти в Breathless има много госпъл. Като отправена към Бог молитва звучат някои от песните за любовта на Фил Пери. Това в действителност е така, и богатството на вокални и инструментални детайли в тези мигове подчертават многото пластове и оттенъци на чувството. За това се изисква изключително майсторство, което в тези искрящи песни Фил Пери с увереност проявява. Останалите не са толкова за душата, но тях спокойно можем да пренебрегнем и да поставим в графата за необходимата цена, която той трябва да плати, за да се харесва, за да има възможност твори. А масовото въздействието на този похват ясно личи от програмата на Джаз фестивала „Бъркс“ в Рединг – в изпълнен със звезди афиш, Фил Пери е единственият, който има не една, дори не две, а три изяви – във фестивалния звезден състав, в джема на Джералд Вийзли и сред приятелите на Евърет Харп.

Дата на издаване: 24 февруари 2017 г. от Shanachie

  • Песни от Breathless на Фил Пери слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“