Brasil L.I.K.E на Рон Картър и Витория Малдонадо: Любов, Вдъхновение, Познание, Енергия

Brasil L.I.K.E на Рон Картър и Витория Малдонадо: Любов, Вдъхновение, Познание, Енергия

Джаз стандарти и песни от бразилската традиция с взаимно преплитащо се звучене ни предлагат Рон Картър с неговия квартет и бразилската певица Витория Малдонадо, възпитаничка на колежа „Бъркли“, в съвместния си албум Brasil L.I.K.E. Заглавието носи в себе си идеята за това колко много харесваме Бразилия, а като абревиатура споделя тяхното усещане за музиката: Любов (Love), Вдъхновение (Inspiration), Познание (Knowlege), Енергия (Energy).

Това са и посланията на песните, включени в албума. Те представляват основно класически музикален материал, взет или от боса нова наследството, или от авторите на Американската песнопойка – тук звучат джаз композиции на Коул Портър и Гершуин. В албума са включени две авторски пиеси на самия Рон Картър, една от които се казва Saudade, а той щедро я отстъпва за изпълнение само от пиано и глас.

Витория Малдонадо пее еднакво добре и на португалски, и на френски, и на английски, особено когато става дума за класика като Night and Day. Тя майсторски и ефирно се вписва в двете линии на проекта. Едната е свързана с това прочутите джаз теми като All Of Me или How High The Moon да бъдат пресъздадени в боса нова аранжименти, а другата е – в избраните бразилски песни да се внесе суинг и джаз идиоми, което със сигурност се дължи на плътното присъствие на Рон Картър квартет.

Категорично повечето от песните от албума Brasil L.I.K.E. са интерпретирани десетки пъти от различни изпълнители, но отличителната черта на аранжиментите тук е симбиозата между бразилски ритми и интонации с джаз есенцията на композициите и обратно – на джаз хармонии и суинг с класически бразилски теми. За това до голяма степен допринасят музикантите, които участват в албума – Рон Картър квартет в състав: Рени Рознес (пиано), Роландо Моралес Матос (перкусия), Пейтън Кросли (барабани) и, разбира се, Рон Картър (бас).

Фокусът на албума е гласът на Витория Малдонадо. Тя е запазила връзка с бразилските си корени и това се усеща от характерния й вокален колорит, както и от непогрешимото й чувство за ритъм, което лавира умело между суинг и боса нова. За да се подчертаят екзотичните детайли в аранжиментите на Рон Картър, към записите се присъединява и една бразилска група – водената от Рурия Дупрат Brasilian Orchestra. Това придава допълнителен темперамент на изпълненията, а участието на именити джаз солисти превръща записите в първокласен джаз с бразилски привкус. И това няма как да не е така, щом те са Ранди Брекър (флюгелхорн), Роберто Менешкал (китари), както и Маркос Минков и Тонино Ферагути.

Така цялата музика се превръща в елегантна и мечтателна смес от джаз, изсвирен с лекота, и бразилски елементи – с тяхното фино, хипнотично и лежерно проявление.

Дата на издаване: 9 септември 2016 г. от Summit Records

  • Песни от Brasil L.I.K.E на Рон Картър и Витория Малдонадо слушаме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и Desafinado