Браян Кълбъртсън с първи концертен албум - 20 години след началото на звукозаписната си кариера

Браян Кълбъртсън с първи концертен албум - 20 години след началото на звукозаписната си кариера

Един от най-успешните музиканти в съвременния джаз – Браян Кълбъртсън, отбеляза по забележителен начин 20 години от началото на звукозаписната си кариера. Празненствата по случай юбилея продължиха през цялата 2014 г. В началото музикантът се завърна към дебютния си албум, като му направи нов прочит с проекта Another Long Night Out. По-късно през годината Кълбъртсън ни напомни за лечебната сила на музиката, записвайки 31-минутната соло пиано композиция Breathe, предназначена за моментите на релаксация, йога и медитация.

В края на 2014 г. Браян се зае с нещо, което не беше правил досега – създаването на първия си концертен албум. В периода от 11 до 14 септември той изнесе общо 8 концерта в джаз клуба Yoshi's в Оукланд, Калифорния. Всяко от събитията беше напълно разпродадено, което допринесе за неповторимата атмосфера по време на срещите с публиката. Най-доброто от тези изяви беше събрано в двойния албум Live - 20th Anniversary Tour, който се появи на пазара миналата седмица, на 12 януари, когато Кълбъртсън празнуваше своя 42-ри рожден ден.

Live е един от върховите моменти в кариерата на американския мултиинструменталист до сега. С този албум Браян не просто прави разходка из цялата си дискография, но и надгражда, отваря нови хоризонти пред себе си. Към добре познатия и обичан репертоар той добавя една нова композиция - Think Free, създадена специално за този проект в съавторство с китариста Шелдън Рейнолдс. С някои от другите изпълнения Кълбъртсън и неговата група отдават почит на имена като Earth, Wind & Fire, Куинси Джоунс и Kool & The Gang.

На сцената Браян Кълбъртсън е подкрепен от 7-членна формация. Повечето от музикантите в нея са от Чикаго и работят с Браян от години. В диска участват: Маркуел Джордан (вокали, тенор саксофон и перкусии), Еди Милър (клавишни, Hammond B3 орган и вокали), Майкъл Стивър (тромпет и клавишни), Адам Хоули (китара и бекграунд вокали), Родни Джоунс джуниър (бас) и Крис Мискъл (барабани). „Аз просто исках да уловя суровата динамична енергия на нашето концертно шоу. Всеки от членовете на моята група е невероятен талант сам по себе си и аз съм щастлив, че имам възможност да ви срещна с всеки от тях, което от своя страна прави целия проект по-вълнуващ и смел.“ - казва Кълбъртсън.

Първият концертен албум на Браян Кълбъртсън Live - 20th Anniversary Tour включва общо 21 композиции, сред които всеки ще открие по нещо за себе си. Музикалното пътешествие включва джаз, фюжън, R&B и заразяващ фънк, но не са забравени и хората с романтична нагласа към живота, специално за тях са подбрани няколко нежни и лирични изпълнения, превърнали се в запазена марка за творчеството на пианиста. Разнообразието в концертния албум на Браян Кълбъртсън е нещо очаквано и напълно нормално за музиканта. В интервю за Джаз ФМ радио от 2010 г. той обяснява: „Аз определено обичам промените, обичам да държа публиката в напрежение, обичам да я екзалтирам. Мисля, че това е важно. Освен това е забавно. Защо не?“

Дата на издаване: 12 януари 2015 г. от BCM Entertainment

  • Записи от Live на Браян Кълбъртсън звучат в дневната ни програма днес, а албумът е акцент в новото издание на предаването „Джаз емоции“ във вторник от 21 ч. и с повторение в събота от 19 ч.