Браян Бромбърг разкрива разнообразните възможности на баса в новия си албум Thicker Than Water

Браян Бромбърг разкрива разнообразните възможности на баса в новия си албум Thicker Than Water

Две години след издаването на трибюта за своя баща Full Circle Браян Бромбърг се завърна с нов албум, с който продължава да укрепва вярата ни в живота. Thicker Than Water е наситен със светли емоции, фънки настроение, екзотични моменти, запомнящи се мелодии, завидно въображение и виртуозност. Малко след издаването му в средата на миналия месец проектът беше за известно време на второ място в класацията на iTunes за джаз. Дискът се нареди в челната тройка между проекти на Джон Колтрейн и Майлс Дейвис и това накара Бромбърг да сподели в социалните медии, че този факт го е накарал да се вцепени за секунди.

В Thicker Than Water Браян Бромбърг разкрива разнообразните възможности на баса, сменяйки 11 различни инструмента според нуждите на композицията. В записите участват десетки известни музиканти, сред които саксофонистите Найджи, Евърет Харп и Брендън Фийлдс, Ренди Брекър (тромпет), Пол Джаксън джуниър (китара), Браян Симпсън (клавишни) и др. В една от пиесите (Uh-Huh) свири Джордж Дюк. Това е един от последните записи на легендарния музикант преди да почине на 5 август през 2013 г. Друга от композициите – It’s Called Life, е посветена на майката на Браян Бромбърг, която умира малко преди басистът да започне работата по албума.

„Всеки звукозаписен артист влага цялото си същество, сърце и душа в своята музика и не мога да ви опиша колко много означава този албум за мен и каква благословия е възможността да документираш на диск толкова интимна и силна страна от живота си, която светът ще може да чуе.“ – казва Браян Бромбърг за новия си албум Thicker Than Water и продължава: „Едно от нещата, които обичам в инструменталната музика, е, че в нея няма думи, езици или специфични истории, които се разказват. Става дума за съвсем друго ниво, когато разказваш своята история чрез мелодиите и усещането в музиката, без думи, само с ноти и чувства. Това, което е невероятното тук, е, че слушателят може да чуе и усети моята история чрез музиката и когато я чуеш и усетиш, тя веднага се превръща в твоята собствена история. Бихте могли да чуете и усетите какво ви казва артистът чрез музиката или да чуете и усетите това, което самата музика ви кара да чувствате. Това за мен е нещо забележително, защото наистина зависи от вас, зависи от това как слушателят ще усети и ще се свърже с музиката по свой собствен начин. Отново ще кажа – това е невероятно. Ако чуете албума, се надявам да му се насладите и да усетите енергията и радостта, заложени в раждането на тази музика. Тя ще ви поведе на пътешествие из лудия саунд на Минеаполис през 1987 г. и по пътя на хилядолетната история на японския народ.“

Дата на издаване: 13 юли 2018 г. от Artistry Music