Брад Мелдау: Ситуирането на лявата и дясната ръка върху клавиатурата на пианото - метафора за социалното дистанциране по време на пандемия

Брад Мелдау: Ситуирането на лявата и дясната ръка върху клавиатурата на пианото - метафора за социалното дистанциране по време на пандемия

През април 2020 г. пианистът Брад Мелдау е на турне в Холандия със своето трио. Към края на месеца обаче турнето е отменено, както и планираното завръщане на музикантите в Ню Йорк, поради заплахата от Covid-19. Така започва историята на албума Suite: April 2020. Подкрепен от своя приятел Боб Хървиц – дългогодишен ръководител на американската звукозаписна компания Nonesuch Records, Брад Мелдау започва да композира сюита, предназначена да пресъздаде дълбоката несигурност сред хората, както и ограничителните мерки, които на места придобиват едва ли не ритуален характер. Към сюитата, която се състои от дванадесет кратки части, Мелдау добавя и три свои любими пиеси от други автори, композирани в различно време. Така на 12 юни официално се появи албумът „Сюита: април 2020“, който ще бъде разпространяван основно в дигитални формати, както и на винил. Хиляда екземпляра от винилния формат, обработени луксозно и с подписа на самия Брад Мелдау, ще се продават на цена 100 американски долара за една плоча или съответната равностойност в евро. Цената е доста висока, но затова пък идеята е благородна. Деветдесет долара от всяка една продажба ще бъдат дарени на Фонда към Американската джазова фондация за борба с Covid-19. Струва си да припомня, че заразата взе най-много жертви сред джазовите музиканти в Ню Йорк (алтсаксофонистът Лий Кониц почина на 15 април). Освен това, голяма част от джазовата общност в мегаполиса загуби професионалните си ангажименти и съответно доходите си. Можем да разберем Брад Мелдау, който в момента е в Холандия, но сърцето и душата му са в любимият му град: Меката на джаза – Ню Йорк.

В художествено отношение албумът „Сюита: април 2020“ няма характера на Елегия, както се очакваше. Брад Мелдау сравнява частите на своята сюита с „моментални снимки, които се различават по цвят и характер“. Например, Мелдау илюстрира музикално социалното дистанциране между хората по време на пандемията чрез ситуирането на лявата и на дясната ръка на пианиста върху клавиатурата (заглавието на една от частите на сюитата, е известното клише Keeping Distance „Спазвай дистанцията“). Да, понякога двете ръце върху клавиатурата наистина са неестествено раздалечени, но въпреки това те си остават свързани по някакъв необясним и може би загадъчен начин. Всъщност, това е метафората!

Албумът „Сюита: април 2020“ беше представен преди дни в програмата на Джаз ФМ радио, а през следващата седмица слушателите ще имат възможността да се насладят, отново премиерно, на още един пианистичен албум с участието на Брад Мелдау. Той се казва I Still Play („Все още свиря“) и е посветен на почетния президент на звукозаписната компания Nonesuch Records – Боб Хървиц, който е ръководил на компанията в продължение на 32 години. Това са 11 композиции за соло-пиано от пианисти, които са записвали за Nonesuch Records, сред които са Филип Глас, Пат Матини, Ренди Нюман, Брад Мелдау и други.

Дата на издаване: 12 юни 2020 г. от Nonesuch Records