Брад Мелдау със свой подход към песенното творчество на „Бийтълс“ в албума Your Mother Should Know

Брад Мелдау със свой подход към песенното творчество на „Бийтълс“ в албума Your Mother Should Know

Соло пиано проектът е записан през септември 2020 г. във Филхармонията на Париж

След като през 2018 г. Брад Мелдау свири произведения на Бах от цикъла „Добре темперирано пиано“ във Филхармонията на Париж, той отново е поканен от институцията две години по-късно, за да представи музиката на „Бийтълс“. За пианиста това не е нещо ново, тъй като през годините по един или друг начин великите песни на британската поп и рок група са били част от концертния и студийния му репертоар, но сега за първи път той ги изпълнява самостоятелно по време на цялостен концерт. Събитието е документирано чрез албума Your Mother Should Know: Brad Mehldau Plays The Beatles, който излезе преди няколко дни от каталога на Nonesuch Records.

„Безспорно музиката на „Бийтълс“ е универсална – тя пресича културни и поколенчески граници, откриват я нови и нови слушатели. В тези песни има непосредственост и завършеност, които въвличат слушателя. Когато започнах да свиря на пиано, не знаех за „Бийтълс“, но много от пиано-поп музиката, която слушах по радиото, произтича точно от техните песни. Така изкуството им стана част от моята същност. Когато по-късно открих „Бийтълс“, всичко се свърза. Тяхната музика и влиянието им върху други артисти продължава да насища моето изкуство.“ – думи на Брад Мелдау в превод на Светослав Николов.

В Your Mother Should Know Брад Мелдау изпълнява 9 композиции на Джон Ленън и Пол Маккартни и една на Джордж Харисън. Пианистът отива с една идея по-далеч в тази своя концертна програма, включвайки на самия финал произведението на Дейвид Боуи Life on Mars? и така набляга на връзката и приемствеността между песенното творчество на „Бийтълс“ и следващите композитори, дали своя отпечатък върху популярната музика.

Мелдау обича песните на „Бийтълс“ и тази любов е в основата на неговия подход към тях. Като прибавим и дълбочината на осмисляне на тази музика от негова страна, това дава ясна представа за звученето на албума. Музиката на „Бийтълс“ се отличава със силни мелодии и солидна конструкция, а това от своя страна дава възможности за интерпретаторска свобода, нещо от което интелигентен и виртуозен музикант като Мелдау нямаше как да не се възползва. Той подхожда към песните на „Бийтълс“ като към музикални класики, запазвайки характера и специфичната им емоционална атмосфера, но не пропуска да ги направи свои и на места си позволява излизането от оригинала в музикален полет отвъд всякакви граници. Съвсем заслужено публиката от своя страна отвръща с бурно одобрение, както свидетелстват аплодисментите в края на всеки един от записите.

Дата на издаване: 10 февруари 2023 г. от Nonesuch Records

Ключови думи: