Богатство на различията и хармония на единството в новия албум на саксофониста Ури Гурвич Kinship

Богатство на различията и хармония на единството в новия албум на саксофониста Ури Гурвич Kinship

С общочовешки послания за глобално единство и свързаност израелският саксофонист Ури Гурвич издава новия си албум Kinship. В превод на български език думата означава „родство“, „прилика“, а справка с речника посочва синоними като „сходство“, „семейство“, „разбирателство“, „емпатия“, „общност“ и др.

Както и предишните си два албума The Storyteller (2009) и BabEL (2013) –издадени от лейбъла на Джон Зорн Tzadik, така и Kinship Ури Гурвич записва заедно със своя квартет. През последните 10 г. саксофонистът сформира група, в която събира първокласни музиканти с различен културен бекграунд. Това са виртуозният пианист от Аржентина Лео Дженовез, българската гордост на контрабаса Петър Славов и експлозивният кубински барабанист Франсиско Мела. За всичките тези години Ури Гурвич интелигентно успява да разшири стандартното разбиране за квартет, съчетавайки богатството на различията и хармонията на единството.

Kinship е мозайка от цветове, култури и музикални традиции, обединяваща латино влияния, елементи от Близкия изток и творческата атмосфера на Ню Йорк, град, който музикантите са избрали за свой дом. Начало на албума поставя красивата пиеса Song For Kate, написана от Ури за неговата любима жена, партньор в живота и вдъхновение. Личният елемент и връзката с корените присъстват в целия проект, който саксофонистът решава да посвети на своите баби. Ури Гурвич е автор на повечето от композициите в диска, с изключение на две пиеси на Саша Аргов и версията на традиционната тема Go Down Moses. Следвайки линията от предишните си заглавия, така и тук Гурвич кани специален гост и този път това е аржентинецът Бернардо Паломбо, добре запознат с фолклора на Южна Америка. Той пее в El Chubut и пише текста на песента. Групата на Гурвич свири като единно цяло, със завиден интензитет и въображение и няма как да подминем българското присъствие в този смислен проект в лицето на Петър Славов. За да добиете представа за нивото му като музикант, достатъчно е да чуете разпознаваемия му тон в интродукцията на пиесата Ha'im Ha'im.

Във време на нарастваща нетърпимост към другия и радикални прояви на омраза албумът на Ури Гурвич Kinship е като пример за идеален свят, в който различията са извор на вдъхновение, толерантността е нещо естествено, разбирателството е постижимо, а любопитството и вниманието към другия са неразделна част от пълноценното общуване. Но всичко това не е изненада – музиката винаги е успявала да превърне някои житейски еталони (дори и утопични) в своя реалност и да ни даде добър урок по междукултурен диалог. И докато пиша всичко това, все пак си мисля, че не бива и не можем да затваряме Kinship единствено в рамките на изкуството, защото този албум е пряко свързан с реалността и е повлиян от нея. Иначе едва ли щеше да въздейства толкова силно с топлотата и човечността, с които без съмнение е създаден.

Дата на издаване: 8 септември 2017 г. от Jazz Family