Богат и вълнуващ като самия живот - Sound Of Red на Рене Мари разказва и някои от нашите истории

Богат и вълнуващ като самия живот - Sound Of Red на Рене Мари разказва и някои от нашите истории

Рене Мари е вълнуваща, смела вокалистка, артист със собствен почерк и характер, но тя е и изключително завладяващ разказвач на истории. Новият й албум е особено ярко доказателство за това. Sound Of Red е вдъхновен от конкретни преживявания и е белязан от силен автобиографичен елемент. Дискът включва изцяло оригинален материал, което дава възможност на Рене Мари да разгърне таланта си в писането на музика и текстове, а нейната многопластова работа върху проекта не остана незабелязана – Sound Of Red е с номинация за „Грами“ в категорията „Най-добър вокален джаз албум“.

Пропит от силни, понякога крайни емоции, Sound Of Red е проект за радостта от живота, но и за болезнената тъга, за копнежа, състраданието и за дара да си жив, да бъдеш направляван от мъдростта и подкрепян от надеждата. Дискът е записан с участието на пианиста Джон Чин, басиста Илайъс Бейли и барабаниста Куентин Бекстър. Към тях в отделните песни се присъединяват китаристите Ромеро Лубамбо и Тад Деброк, тромпетистът Етиен Чарлс, саксофонистите Шърман Ърби и Диего Ривера, тромбонистът Майкъл Дийз и бекграунд вокалистката Шейна Стийл, която сме слушали в сътрудничество с групата Snarky Puppy.

Sound Of Red започва със заглавната композиция, която веднага ни приобщава с топлото си блус звучене и с великолепното соло на саксофон на Шърман Ърби. Финалната пиеса в диска – Blessings, е прочувствена балада, вдъхновена от по-големия брат на Рене Мари, който я е окуражавал да стане джаз певица. Между тези записи звучат песни за любов и пътешествия. В Certaldo Рене Мари разказва за Черталдо – италианския град, в който се влюбва, а Colorado River Song пресъздава спомените й от пътуването с лодка по реката Колорадо. Joy Of Jazz е вдъхновена от енергията на едноименния фестивал в Йоханесбург, Южна Африка. Една от най-хубавите пиеси в албума е This Is (Not) a Protest Song, в която Рене Мари пее за това да си бездомен, опит от нейния личен живот. Тя е попаднала в тази ситуация за няколко месеца като дете заедно с родителите си.

В Sound Of Red гласът на Рене Мари е чист и красив, с ясна фраза. Изпълненията на вокалистката са дълбоки, емоционални и искрени. Тя разказва за своите преживявания така, че лесно се свързваме с тях, разпознавайки и нашите лични истории.

Дата на издаване: 13 май 2016 г. от Motema Music