Body and Shadow на Brian Blade & the Fellowship Band - музика за вглеждане в себе си и откриване на нови вътрешни простори

Body and Shadow на Brian Blade & the Fellowship Band - музика за вглеждане в себе си и откриване на нови вътрешни простори

Пет албума за 20 години – това е сухата равносметка за музикалния път на Brian Blade & the Fellowship Band. Тази кратка равносметка не дава представа за еволюцията на групата, за високото й ниво на музициране, както й за успешното й превръщане в колективен инструмент, в който на преден план са доверието, улавянето на момента и неговата енергия, смелостта да се отдадеш на неизвестното, да се оставиш на непознатото и тайнственото. Музиката на Brian Blade & the Fellowship Band е белязана от всичко това и въздейства като преживяване между реалността и фантазията, съчетавайки поетични фолк елементи с одухотворяващ госпъл и елегантен джаз.

Новият албум Body and Shadow е записан в историческата зала за представяне на филми, театър и музика Columbus Theatre в Провидънс, Роуд айлънд. Групата включва Браян Блейд (барабани), Джон Кауърд (пиано), Крис Томас (бас), Мелвин Бътлър (тенор саксофон), Майрън Уолдън (алт саксофон) и Дейв Дивайн (китара).

Композициите в Body and Shadow са написани от Браян Блейд и Джон Кауърд, а в селекцията попада и версия на химна Have Thine Own Way, Lord. Прочитът е инструментален, но в песента става дума за човека, който се оставя да бъде моделиран по божията воля. Блейд споделя, че това послушание, приемане и съгласие е в противовес с принципите на музиката, но изпълнението на групата намира баланса и пътя към смирението. Със заглавната пиеса Body and Shadow барабанистът разработва по три начина една своя идея, чийто версии препращат към различно време от денонощието – сутрин, обед и вечер. Композициите имат медитативно въздействие и предразполагат към вглеждане в себе си и отделяне от околния свят. Джон Кауърд пише една от най-хубавите пиеси в диска - Traveling Mercies, която е родена по време на турне в Полша под формата на експеримент да създаде музика директно чрез програмата на компютъра, представяйки си как биха звучали инструментите на неговите колеги. Финалната пиеса Broken Leg Days, която беше и първи сингъл от албума, препраща към една лична история на Кауърд. През 1995 г. той чупи крака си и заминава при родителите си в Кентъки, за да се възстановява. Там си дава сметка, че има нужда отново да се върне в Ню Йорк, за да се присъедини към Fellowship Band. Начало на проекта поставя завладяващата творба на Браян Блейд Within Everything, която той създава с вярата, че всеки от нас е уникален и свети със своя вътрешна светлина.

Музиката в Body and Shadow на Brian Blade & the Fellowship Band е като милувка, от която се нуждаем ежедневно, за да подсили вярата в самите нас и доверието помежду ни. За днешните стандарти дискът е сравнително кратък като продължителност: по-малко от 40 минути, след които не искаш да напуснеш света, в който те въвежда една от най-креативните формации в момента. Интелигентна и едновременно с това лека и ефирна като перце, музиката в диска успокоява, дава надежда и ни предразполага да се вгледаме в себе си, за да открием нови вътрешни простори.

Дата на издаване: 10 ноември 2017 г. от Blue Note Records