Бисери от световната музикална съкровищница в албума Presents Passed на Вероника Мортенсен

Бисери от световната музикална съкровищница в албума Presents Passed на Вероника Мортенсен

Вероника Мортенсен е една от най-популярните съвременни датски джаз певици и е прочута със своите композиторски качества, заради които е отличена на два пъти с наградата на Асоциацията на датските композитори. Изцяло с кавъри на джаз, блус и поп стандарти, Presents Passed е първият сред последните й пет проекта, в който не включва свои оригинални композиции. Той представлява колекция от стари и незабравими песни на композитори като Мел Торме, Тед Джоунс, Мишел Льогран.

Решението си да направи албум изцяло с кавъри на вече познати стандарти Вероника Мортенсен мотивира така: „Има толкова много велики песни, че не бих могла да устоя на изкушението да запиша няколко от тях. Никога не бих могла да ги напиша, затова за мен е чест да ги изпея. За мен те са малки бижута – наречете ги подаръци, направени ни от една друга епоха. От тук идва и заглавието на албума – Presents Passed (превежда се като „Направени подаръци”).”

В този свой проект Вероника Мортенсен избягва най-прочутите пиеси, които многократно са били изпълнявани, за да се съсредоточи върху онези песни, които са й въздействали най-силно като мелодия и като текст. Аранжиментите е поверила на тромпетиста Томас Фрайланд, който е направил майсторски преработки на музикалния материал. Сред най-красивите интерпретации са пиесите Lazy Afternoon и Born To Be Blue. Атмосферата, която Вероника Мортенсен иска да пресъздаде – на вечер, в която отпиваш от чашата вино на светлината на свещи. Тя е благодарна за взаимността, споделена с инструменталистите: „Музикантите добре усетиха настроението, което исках да създам.”

В записите на Presents Passed отново активно присъства любимият й инструмент – тромпетът, но за първи път в нейната музика тук чуваме звука на китарата. Вероника Мортенсен отбелязва специално начина, по който китаристът и пианистът са създали буквално музикално вълшебство: „Имах големи съмнения как ще звучат китарата и пианото заедно. Но двамата музиканти се допълниха един друг до съвършенство”.

Музиката, записана от Вероника Мортенсен и прекрасните й музиканти в Presents Passed, е романтична, кадифена, мечтателна и магнетична. Чрез нея датската вокалистка не само разгръща интерпретаторския си талант, но и ни разказва истории с вълнуващото си присъствие, с дълбокия си глас и с очарователния си музикален талант.

Дата на издаване: 23 февруари 2015 г. от Stunt Records

  • Presents Passed на Вероника Мортенсен звучи с музикални акценти днес в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации” и в цялост – в Singin’ & Swingin’ в неделя от 11 ч. и в сряда от 21 ч.