Били Холидей получава признателност и любов в мюзикъла Lady Day at Emerson’s Bar & Grill

Били Холидей получава признателност и любов в мюзикъла Lady Day at Emerson’s Bar & Grill

Lady Day at Emerson’s Bar & Grill е мюзикъл, посветен на Били Холидей и разказващ за нея чрез драматизация на един от последните й концерти – в малък клуб във Филаделфия през 1959 г. През 1986 г. в Атланта, след това – извън Бродуей в Ню Йорк, а от тази година – и на Бродуей, мюзикълът представя на сцената някои от най-прекрасните песни на Били Холидей сред монолози и диалози, от които публиката научава повече за трудния живот на великата джаз и блус изпълнителка и неговия изпит от страдания мъчителен край.

Във великолепните изпълнения на актрисата и певица Одра Макдоналд и триото Шелтън Бектън – пиано, Клейтън Кредък – ударни, и Джордж Фармър – бас, в мюзикъла Lady Day at Emerson’s Bar & Grill слушаме God Bless the Child, What a Little Moonlight Can Do, Strange Fruit, Don’t Explain, Crazy He Calls Me и много други. Толкова близките до звученето на Били Холидей изпълнения на Одра Макдоналд не са буквализъм – те са сливане с героинята й, в основата на което усещаме разбиране, възхищение, любов и признателност. Това са чувства, от които самата Били Холидей е била лишена – в своята музика тя изпя страданието си от изпълнените с нещастия отношения с майка й, пропитите от трагизъм връзки с мъжете, отчайващите битки с расизма, с наркотицитие и с алкохола. Одра Макдоналд се посвещава изцяло на ролята си и на своята героиня – на сцената носи нейния парфюм, за да усеща публиката аромата на Били Холидей, капва на върха на носа си няколко капки джин, за да вдъхва миризмата, която Лей Дей е усещала, докато пее. В интервю за лайфстайл изданието Tory Burch тя разказва още, че преди да излезе на сцената слуша записи на Били в пълно усамотение, за да се подготви за пътищата в душата, които извървява с нейната музика. „Ако можех да я срещна сега, щях да й кажа колко се възхищавам на смелостта й. Тя е била борец. Не съм сигурна дали някой, живял при тези обстоятелства, би издържал толкова дълго. През цялото време се е борила. Всеки ден е бил ден на битки. Тя е вярвала в своята творческа същност и е отказвала да се огъне”, казва Одра Макдоналд за своята героиня.

Разказът за това как животът може едновременно да сломява и да е велик, в мюзикъла Lady Day at Emerson’s Bar & Grill е история на успеха. От години творбата на Лани Робъртсън се играе пред пълни зали, а за новата постановка на Лони Прайс критиците прощават драматургичните несъвършенства заради великолепието на Одра Макдоналд. В поредно признание за своето възхитително превъплъщение в Lady Day at Emerson’s Bar & Grill тя постави два рекорда на театралните награди „Тони” – спечели шесто отличие за своя роля (Джули Харис има пет награди за роли и една за цялостни постижения) и стана първа с пълен набор статуетки във всичките четири актьорски категории. Точно преди да остане по този начин в историята, 43-годишната Одра каза пред в. The Wall Street Journal: „Животът ми надмина всичко, за което някога съм мечтала”. С тази роля тя става носител на още две престижни награди – Drama Desk Award и Outer Critics Circle Award, а самият мюзикъл получава също наградата „Тони” – за най-добър звук.

Албумът Lady Day at Emerson’s Bar & Grill е записан на живо при представянето му в бродуейския театър Circle in the Square в периода от 27 до 31 май тази година. В момента в Ню Йорк, но извън Бродуей, се играе още един спектакъл, посветен на Били Холидей – Lady Day. Той е с участието на Ди Ди Бриджуотър, а действието се развива по време на репетиция.

Дата на издаване: 15 юли 2014 г. от P.S. Classics

  • Мюзикълът Lady Day at Emerson’s Bar & Grill излезе в албум, който представяме премиерно в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“, а също и в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“.