Без задръжки, без страхове, без превзетост: изповедни интерпретации на Бебел Жилберто в клуб Belly Up в Калифорния

Без задръжки, без страхове, без превзетост: изповедни интерпретации на Бебел Жилберто в клуб Belly Up в Калифорния

Тя често е наричана Новото лице на боса нова, заради красивите си песни свързващи в едно класическа боса, електронна изказност и модерни бийтове. Сега Бебел Жилберто ни предлага да я чуем в друга светлина – само с акустичната китара на своя дългогодишен партньор Маса Шимизу, в записания на живо кратък албум Live at The Belly Up. Той представя част от интимен клубен концерт в Салома бийч в Калифорния, който дъщерята на Жоао Жилберто и бразилската певица Миуша изнася в края на миналото лято.

От 2000 г., когато се появи първият й албум Tanto Tempo, до сега Бебел Жилберто издаде пет самостоятелни албума, всеки от които – номиниран за „Грами“. В новата си продукция тя включва седем песни, шест от които са познати от личния й репертоар, а другата е Creep на „Рейдиохед“, интерпретирана много различно от оригинала.

В тези записи певицата е акомпанирана само от китарата на дългогодишния си партньор Маса Шимизу. Тя изпълнява някои от любимите песни на почитателите си, специално преаранжирани за клубния пърформанс. Сред тях са Baby, Bonaneira, So Nice, Momento и Preciso Dizer Que Te Amo, записана за първи път с бразилската звезда Казуса, който през 1990 г. умира от СПИН и е бил добър приятел на Бебел. Своеобразният акцент в клубния сет е песента Creep на „Рейдиохед“. За нея тя признава, че е сбъдната мечта, защото дотогава си я пеела само сама вечер вкъщи. Това за пореден път показва чудесното й чувство за музикален вкус, като ще припомня за нейните музикални привързаности към творчеството на Бьорк, Дейвид Боуи и Принс.

Записът от този албум е белязан от ефирната и безметежна атмосфера на култовия нощен клуб Belly Up, където публиката се разтваря в интимните и като никога досега освободени изпълнения на Бебел Жилберто. Тя пее без задръжки, без страховете си, без превзетост, напълно разголена пред публиката си със своите изповедни интерпретации. Чувството за откритост и неподправеност се съдържа и в директния, натурален запис от лайфа, който не е дообработван или някак полиран. Точно обратното – чуват се всички съпътстващи шумове наоколо, което го прави автентичен и заразяващ с човещината и естествеността си.

Бебел признава, че да запише любимите си песни само с китара е било истинско предизвикателство. Още повече – да ги изпълнява на толкова прочута сцена, където са свирили и записвали концертите си „Ролинг стоунс“, Джон Лий Хукър или „Тийвъри корпорейшън“. И няма как да не е така, след като нощният клуб Belly Up има 43-годишна история.

Дата на издаване: 29 септември 2017 г. от Belly Up Live

  • Музика от концертния албум на Бебел Жилберто Live at The Belly Up слушаме в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и Desafinado.