Белязана от свобода, простор и летеж e музиката в албума Come Fly with Me на Хърб Алпърт

Белязана от свобода, простор и летеж e музиката в албума Come Fly with Me на Хърб Алпърт

Новият албум на Хърб Алпърт се нарича Come Fly With Me и има много поетично нарисувана обложка с бели летящи птици в синия простор, но родени сякаш от тромпета, който леко е загатнат на рисунката... И когато човек чуе музиката от този албум, осъзнава, че тя наистина е белязана от свобода, простор, летеж. А за това, разбира се, заслуги има нейният създател Хърб Алпърт.

Той е подбрал някои класически джаз теми като едноимената на албума, Blue Skies или Take The A Train, която тук има забележителна, вълшебна и много завладяваща интерпретация. Пет пиеси в проекта са композирани от самия Хърб Алпърт. Цялостното внушение на най-новите му записи представя неочаквани музикални перспективи и дълбочини. С тях Хърб Алпърт отвежда слушателите на красиво, музикално, артистично пътешествие, богато на мелодии и интересни ритмически развития. Музиката му е асоциативна, извикваща образи, а на моменти звучи кинематографично.

Самият той признава, че едно от най-важните усещания в творческия процес е именно чувството за лекота и забавление и споделя, че това е симптоматично за работата му. И когато приключи един албум винаги възкликва: „Това е най доброто, което някога съм правил“. Същото си казва и когато завършва записите за най-новия си албум. За Come Fly With Me той е продуцент в партньорство с Джери Мос в лицето на общата им музикална компания – A&M Records. Музикалните журналисти от един от най-критично настроените сайтове за джаз твърди, че новият му албум заслужава „Грами“.

Дата на издаване: 25 септември 2015 г. от Herb Alpert Presents

  • Музикални акценти от Come Fly with Me на Хърб Алпърт звучат днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди пълното му представяне в Desafinado