Барабанистът Марк Джулиана с Jersey - втори албум на джаз квартета си

Барабанистът Марк Джулиана с Jersey - втори албум на джаз квартета си

Талантлив и многостранен музикант, Марк Джулиана е едно от най-запомнящите се и открояващи лица на съвременните барабани. Името му е известно на електронната сцена, почитателите на джаза го познават от сътрудничествата му с артисти като саксофониста Дони Маккаслин и басиста Авишай Коен, а за широката публика Джулиана е барабанистът в последния албум на Дейвид Боуи Blackstar. Съчетавайки различни свои влияния, през 2015 г. Марк Джулиана премина от полето на електрониката към акустичния свят с дебютния албум на Mark Guiliana Jazz Quartet, наречен Family First. Две години по-късни групата радва сетивата ни с втория си проект – Jersey, който е с премиера днес в ефира на Джаз ФМ радио.

Jersey е трибют на барабаниста за неговия дом, Джулиана е роден във Флорам Парк, Ню Джърси. Сред участниците в квартета има само една промяна – на мястото на Шай Маестро е пианистът Фейбиан Алмазан. Останалите членове на формацията са същите – саксофонистът Джейсън Ригби и басистът Крис Мориси. Джулиана разказва, че между тях с Мориси има специална връзка - басистът свири в проекта му Beat Music, така че двамата се познават добре. В едно интервю Марк споделя, че за него е от първостепенна важност да работи с добри басисти и всъщност това е първото нещо, за което си мисли в ситуации, свързана с музиката.

Новият албум на Mark Guiliana Jazz Quartet започва динамично с inter-are, пиеса, която барабанистът пише заедно със своята съпруга – вокалистката Гретчен Парлато. В проекта преобладават авторските композиции на Джулиана, а с две теми се включва и Крис Мориси. На финала звучи баладата на Дейвид Боуи Where Are We Now?, в която пее Парлато. Марк Джулиана твърди, че се чувства добре, когато споделя и тази топлина и отваряне към другите е определяща за цялостната атмосфера в Jersey. Музиката в албума въздейства със своите запомнящи се мелодии, споявайки едновременно завладяващ груув, безупречна техника и не на последно място поетичност. Музиката в Jersey е удоволствие от началото до края и създава усещане за спокойствие при мисълта за бъдещето на джаза.

Дата на издаване: 29 септември 2017 г. от Motéma Music