Авторът на култовата тема от филма „Мисията невъзможна” Лало Шифрин акцентира върху латиноамериканските си корени в Chega de Saudade

Авторът на култовата тема от филма „Мисията невъзможна” Лало Шифрин акцентира върху латиноамериканските си корени в Chega de Saudade

Лало Шифрин е аржентински композитор, пианист и аранжор със задълбочени познания в областта на джаза и класическата музика. Той е сред водещите оркестратори на латиноамериканска и филмова музика, а най-прочут е като автор на музикалната тема от филма „Мисията невъзможна”.

В новия си албум Chega de Saudade, който Лало Шифрин записа с оркестъра си, той разви боса нова и джаз класики, аранжирани и интерпретирани в латино стилистика. Дори известната джаз балада My Funny Valentine е претворена в латиноамерикански ритми.

Албумът е наречен Chega De Saudade на името на прочутата песен на Антонио Карлос Жобим и Винисиус Де Мораес, написана от тях през 1958 г. и посочвана от мнозина като първата боса нова творба. Тук тя изразява носталгия по времето, в което аржентинският музикант е работил с легендарния Дизи Гилеспи. Лало Шифрин записва тази пиеса за първи път именно с Дизи през 1962 г., а в новия си албум той и неговият оркестър я интерпретират във впечатляващ и майсторски направен аранжимент.

Такива са и изпълненията на останалите пиеси, включени в проекта, сред които са Desafinado, Time After Time, Samba Para Dos, Chora Tua Tristeza и други. Получил се албум с интелигентна, витална и много добре изсвирена музика.

Дата на издаване: 29 септември 2014 г. от Swanley

  • Музиката от Chega de Saudade на Лало Шифрин звучи в Desafinado.