Австрийското трио PRIM изследва нови пътища за музициране в албума си Garnet Tales

Австрийското трио PRIM изследва нови пътища за музициране в албума си Garnet Tales

Garnet Tales е заглавието на новия албум на европейската формация PRIM, чиято музика се ражда в Австрия, но вътрешният двигател за създаването й са липсата на ограничения, свободата на изразяване, стремежът да изследваш и откриваш нови пътища за музициране. „Нашите решения бяха водени от желанието за стилистично разнообразие и експеримент с контрастите.“ – казват музикантите от PRIM.

Триото е създадено през 2015 г., като съставът търпи промени през годините. Днес групата обединява Феликс Билер (клавишни), Мартин Мелцер (електрически бас) и Кристоф Карас (барабани). Дебюта си PRIM прави с албума More & Less Diminished от 2016 г., а година по-късно се появява краткосвирещият проект 40 Days. Сред влиянията на австрийското трио са e.s.t и GoGo Penguin, а сред вдъхновенията им са класическата и филмова музика.

В Garnet Tales са заложени влияния от джаза, класиката и дръм енд бейс. „За мен общата нишка преди всичко са дихотомиите от различни идеи: акустични и електронни, аналогови и дигитални. Във всяка композиция има тези дихотомии - бързо и бавно, лирично и ритмично.“ – казва пианистът Феликс Билер. Седемте пиеси в диска предлагат нов и свеж поглед към пиано триото. Звученето е пъстро и кинематографично, а изпълненията са подплатени с въображение и виртуозност. Музикантите в PRIM се впускат в изследване на различни контрасти, разгръщайки пиесите чрез изненадващи обрати и настроения, без да нарушават цялостното усещане за лиризъм и комуникативност на музиката. В записите участва и един специален гост - младата саксофонистка Виктория Пфайл, която свири в последната пиеса, наречена 40 Days Reimagined.

Преди 4 години след издаването на дебютния албум на PRIM австрийската медия music-news.at написа за музиката на групата: „Ето как може и трябва да звучи джазът в Австрия“. Garnet Tales е чудесна възможност да обогатим списъка си с музикални открития и с отворени сетива да опознаем нови музикални светове, каквито без съмнение се преплитат в музиката на PRIM.

Дата на издаване: 14 май 2020 г.