Андра Дей пее за Били Холидей Tigress & Tweed: „Надявам се песента да укрепи с Истина и Любов“

Андра Дей пее за Били Холидей Tigress & Tweed: „Надявам се песента да укрепи с Истина и Любов“

Посвещение към делото на Били Холидей е третият сингъл от саундтрака към филма The United States vs. Billie Holiday. Tigress & Tweed е за завета на певицата и смела гражданска активистка. „Ако днес Били Холидей бе сред нас, съм убедена, че щеше да иска да види как се е развила песента Strange Fruit. Тя бе призив за осъзнаване, а Tigress & Tweed е призив за действие. Защото Били Холидей е положила основата.“ – казва Андра Дей, която пише и изпява текста по музика на Рафаел Садик и пресъздава образа на Лейди Дей във филма на режисьора Лий Даниелс.

Снимка: © CORBIS/Corbis via Getty ImagesБили Холидей пее със своята група Fine and Mellow. Около 1940 - 1945 г. Снимка: © CORBIS/Corbis via Getty Images)

Нова бляскава продукция за Били Холидей. Игралният филм The United States vs. Billie Holiday е с премиера през февруари

В началото Tigress & Tweed прави препратка към обществено най-значимата песен на Били Холидей – Strange Fruit. Написана от Ейбъл Миропол през 1937 г. и изпълнявана от него и съпругата му, през 1939 г. Били Холидей я популяризира, включвайки я в репертоара си. Така Strange Fruit, с думи на протест срещу личнуването, дава нов заряд на движението за граждански права на афроамериканското население на САЩ. Това предизвиква и репресиите, на които е подложена Били Холидей – тя е лишена от правото да пее и е хвърлена в затвора за притежание на наркотици. Tigress & Tweed призовава да отсечем при корена дървото на омразата, от чиито клони висят „странни плодове“.

Снимка: Gilles Petard/Redferns2 февруари 1947 г. Били Холидей пристига за предварителното изслушване за притежание на наркотици. Снимка: Gilles Petard/Redfern

Причината държавната машина да насочи цялата си мощ срещу един музикант е в непримиримата гражданска позиция на Били Холидей и в песните й с ярки, категорични и мощни политически и социални послания. Хората ги слушат с отворени души и осъзнато ги влагат в своите действия. Това са другите, „горчиво-сладки плодове“ на победите, които трябва да извоюваме. „Плодът е нависоко, корените – надълбоко.“ – пее Андра Дей за големите цели. Постигането им изисква нашите усилия, но имаме здрава основа, на която да стъпим.

Снимка: Michael Ochs Archives/Getty Images20 май 1947 г. На Били Холидей й се чете обвиненителният акт за притежание на наркотици. До нея са пианистът й Боби Такър (в средата) и тур мениджърът й Джеймс Асендио. Снимка: Archives/Getty Images

Направеното досега в борбата за граждански свободи с цената на големи лични жертви ни задължава. „Нашите предшественици не приемат поражение.“ – продължава песента на Андра Дей. И на финала обещава неуморност в усилията. Тигрица в смелите действия, туид в любовта в душата, Били Холидей е борбена и изящна. Това изисква бъдещето и от нас, живеещите в бъдещето на Били Холидей, за което тя е дала всичко от себе си.

Снимка: Charles Hewitt/Picture Post/Hulton Archive/Getty ImagesБили Холидей на сцената през 1954 г. Picture Post - 7380 - Billie Holiday - unpub. (Снимка: Charles Hewitt/Picture Post/Hulton
Archive/Getty Images)

Върху тази всеотдайност в действията и в любовта акцентира първият сингъл от саундтрака към албума – All of Me. Последва знаковата Strange Fruit, към която израз на признателност е Tigress & Tweed. „Рафаел Саадик създаде перфектната музика, а думите се изляха като поток един ден след молитва. Надявам се песента да укрепи с Истина и Любов.“ – споделя своето преживяване и надеждата си Андра Дей.

Снимка: Charles Hewitt/Getty ImagesБили Холидей под светлината на прожекторите по време на концерт. PicturePost - 7380 - Billie Holiday - unpub. (Снимка: Charles Hewitt/Getty Images

Ако Tigress & Tweed идва с аренби пулса на съвремието и насочва вниманието към нашия дълг, предходните два сингъла от саундтрака от филма обрисуват епохата в подходящо оформен от аранжора и продуцент Салаам Реми звук. All of Me магично въвежда в музикалното изкуство на епоха, в която музиката е и за изкуството да живееш, а Strange Fruit смразява с драматизма на реалността, която е подвластна на твоите действия за по-добър живот.

Премиера: 29 януари 2021 г. от Warner/„Орфей мюзик“