Американският певец и барабанист Джеймисън Рос ни разкрива своя нежен и богат музикален свят в дебютния си албум Jamison

Американският певец и барабанист Джеймисън Рос ни разкрива своя нежен и богат музикален свят в дебютния си албум Jamison

Jamison е дебютният албум на един от най-талантливите джаз музиканти от новото поколение – Джеймисън Рос, който поема предизвикателството да обедини пеенето със свиренето на барабани. Дискът на Рос беше издаден през лятото на миналата година от компанията Concord Music Group, а през декември получи номинация за „Грами“ в категорията „Най-добър вокален джаз албум“. Победителите ще бъдат обявени на 15 февруари в Staples Center в Лос Анджелис, а 3 дни преди това ще слушаме Джеймисън Рос за първи път в България. Той ще изнесе концерт в „София лайв клуб“. Събитието е част от програмата на „Клуб Music Jam“ на Sofia Music Enterprises, а Джаз ФМ е изключителен медиен партньор.

Джеймисън Рос привлича вниманието през 2012 г., когато печели Международния джаз конкурс „Телониъс Монк“ като барабанист. По това време той все още не е разкрил пред широката публика вокалния си талант, въпреки че от дете пее в църквата на дядо си, а музиката е важна за семейството му и е неразривна част от средата, в която отраства. След блестящото си представяне на престижния конкурс Рос получава възможност да работи със Сесил Маклорин Салвант, Д-р Джон, Крисчън Макбрайд, Кармен Лънди и др., а миналата година поставя начало и на своята солова кариера с дебютния си албум Jamison.

В него на преден план са топлите, нежни вокали на Рос, разгърнати в джаз със силни соул елементи. Музикантът пее в 10 от общо 12-те композиции. Сред изпълненията са вълнуващата версия на The One And Only Love; интерпретация на класиката на Мъди Уотърс от 1977 г. Deep Down In Florida, с която Джеймисън не оставя съмнение колко силно обича блус музиката; кавърверсията на Things You Are Тo Me – песен от репертоара на Кармен Лънди, с която Джеймисън Рос не пропуска да благодари на Лънди за подадената ръка - тя първа му дава възможност да тръгне на турне като джаз музикант; известната тема от 1930 г. Bye Bye Blues, която помага на Джеймисън да спечели Международния джаз конкурс „Телониъс Монк“, а в албума избира да я представи в две части – в първата звучат само пиано и глас, а във втората свири цялата група. Две от пиесите са инструментални - Martha’s Prize (на пианиста Сидър Уолтън) и Set Us Free (хит на Еди Харис и Лес Маккан от 1971 г.). Толкова на брой са й оригиналните композиции – чувствената Emotions и Epiphany, в която Рос пее без думи.

В Jamison до Джеймисън Рос застават музикантите: Рик Лолар (китара), Коркоран Холт (бас), Дейв Стюарт (саксофон), Крис Патишол (пиано), Кори Ървин (Hammond B3 орган), Алфонсо Хорн III (тромпет), а пианистът Джонатан Батист гостува в 4 от записите.

„С този албум нямам съмнения кой съм като музикант или какъв е моят принос към музиката.“ – твърди Джеймисън Рос и казва още: „С тези звукозаписи аз съм във възторг от това, което представям, и този, когото представям. Това е Jamison.“ Албумът е чувствен, емоционален и откровен и въпреки че в него се смесват разнообразни влияния, посоки и идеи, звученето е органично. Рос е успял да постигне завиден баланс и, от една страна, осъществява своята цел да ни разкрие себе си, а, от друга, ни оставя в очакване за това, което предстои.

Дата на издаване: 23 юни 2015 г. от Concord Jazz

  • Jamison представяме днес в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All Time Jazz Masters.